Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
27.01.2023.

Sastanak ministra Vučevića sa ministarkom Petrovskom



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ministarkom odbrane Republike Severne Makedonije Slavjankom Petrovskom, u okviru posete delegacije Ministarstva odbrane Republike Srbije Republici Severnoj Makedoniji.

Tokom razgovora, ministar Vučević izrazio je zadovoljstvo zbog susreta sa ministarkom odbrane Republike Severne Makedonije i prilike da zajednički analiziraju dosadašnju saradnju u oblasti odbrane i razmotre mogućnosti za njeno dalje jačanje.

Ministar Vučević naglasio je opredeljenost za razvijanje prijateljskih odnosa sa Republikom Severnom Makedonijom i zemljama regiona, u skladu sa obostranim interesima, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou. On je istakao da su države u regionu upućene jedne na druge, kao i da zajednički interesi prirodno navode države na međusobnu saradnju, kako bi uspeli da dostignu zajedničke ciljeve i pronađu efikasna rešenja za probleme koji opterećuju čitav region.

Ministar Vučević ukazao je i na spremnost za poboljšanje bilateralne vojne saradnje sa Republikom Severnom Makedonijom, istakavši da postoje volja i kapaciteti za njenim unapređenjem u narednom periodu. On je dodao da je potrebno održati kontinuitet dijaloga zvaničnika dve države na najvišem nivou, radi utvrđivanja daljih pravaca i unapređenja saradnje u oblasti odbrane na svim poljima od zajedničkog interesa, što će pozitivno uticati na unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje.

Ministarka Petrovska poželela je dobrodošlicu potpredsedniku Vlade i ministru odbrane Milošu Vučeviću i prenela zadovoljstvo povodom današnjeg susreta. Ona je iskazala saglasnost u oceni da postoji prostor, kao i opredeljenost za unapređenje bilateralnih vojnih odnosa u narednom periodu. Ministarka Petrovska izrazila je očekivanje da će nakon ove posete doći do napretka na polju bilateralne vojne saradnje, a koji će rezultirati novim aktivnostima u domenu odbrane.