Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
06.12.2022.

Bilateralni razgovori o saradnji u oblasti odbrane sa Rumunijom



Bilateralni razgovori sa predstavnicima Ministarstva nacionalne odbrane Rumunije održani su u Ministarstvu odbrane Republike Srbije. Delegacije su predvodili načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica i načelnik Direktorata za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Vasile Ionesku.

Delegaciju Ministarstva nacionalne odbrane Rumunije primio je i vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Predrag Bandić. Tom prilikom, konstatovao je kvantitativni i kvalitativni napredak u odbrambenoj saradnji tokom 2022. godine, u poređenju sa prethodnim godinama. On je iskazao nadu da će u predstojećem periodu, kroz zajedničke aktivnosti i saradnju, biti potvrđeni tradicionalno dobri i prijateljski odnosi dva naroda i dve vojske. Pomoćnik ministra Bandić zahvalio je na principijelnoj podršci Rumunije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Tokom ponovo pokrenutih bilateralnih odbrambenih konsultacija, pukovnik Svjetlica preneo je opredeljenje za intenziviranje saradnje i naveo da predmetni razgovori daju mogućnost za njeno unapređenje u obostranom interesu.

Pukovnik Ionesku saglasio se da su bilateralni razgovori odlična prilika za razmatranje načina i modaliteta za produbljivanje i razvoj saradnje u oblasti odbrane. On je naglasio spremnost za intenziviranje vojno-vojne saradnje i njen doprinos izgradnji poverenja između dve vojske.

Nakon analize saradnje za 2022. godinu, razmatrani su predlozi aktivnosti bilateralne vojne saradnje za 2023. godinu. Po usaglašavanju aktivnosti, pukovnik Svjetlica i pukovnik Ionesku potpisali su Plan bilateralne vojne saradnje za 2023. godinu između Ministarstva nacionalne odbrane Rumunije i Ministarstva odbrane Republike Srbije.