Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
14.11.2022.

Obeležena 74. godišnjica Vojnofilmskog centra „Zastava film“



Vojnofilmski centar „Zastava film“, ustanova Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, obeležila je danas svoj Dan i 74 godine rada i stvaralaštva.
Načelnik Uprave za odnose sa javnošću pukovnik doc. dr Mihailo Zogović čestitao je praznik pripadnicima te kuće i poželeo da svoj Dan uvek dočekuju sa ovako uspešnim rezultatima rada, kao i da nastave da čuvaju srpsku vojnu kinematografiju, okom kamere beleže najvažnije aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i stvaraju vredna kinematografska dela.
 
- Na to nas obavezuje ne samo duga tradicija srpske vojne kinematografije koju danas vi čuvate i baštinite, već nas obavezuje i trud generacija ljudi koji su radili i stvarali pod ovim krovom, o čemu svedoče milioni kilometara filmske trake i više od 150 prestižnih nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima – rekao je pukovnik Zogović.
Kako je istakao, Uprava za odnose sa javnošću će, kao i do sada, pomagati i podržavati rad „Zastava filma“, kao i svaku inicijativu koja potekne iz te kuće.
 
Direktor VFC “Zastava film” pukovnik Goran Ikonić, obraćajući se okupljenima, istakao je da je ta ustanova nosilac kinematografske delatnosti u Ministarstvu odbrane i najstarija filmska kuća u regionu. Od ove godine, kako je naglasio, 14. novembra će se uz Dan VFC „Zastava film“, obeležavati i krsna slava te ustanove.
- Vojnofilmski centar “Zastava film” je i ove godine uspešno realizovao sve postavljene zadatke, koji su se odnosili na praćenje aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, izradu kinematografskih dela za potrebe promotivnih kampanja, vojnih svečanosti i procesa obučavanja i osposobljavanja u sistemu odbrane. Uradili smo i nekoliko važnih projekata u vezi sa vojničkim tradicijama, sa kojima smo osvojili značajan broj nagrada na međunarodnim filmskim festivalima – naglasio je pukovnik Ikonić dodajući da će pripadnici te kuće nastaviti da kamerom beleže sve važne trenutke naše vojske i naroda, kako bi budućim generacijama ostavili što više razloga i povoda za očuvanje nacionalnog identiteta.
 
On je, takođe, najavio da će se u narednoj godini, uz podršku Uprave za odnose sa javnošću pokušati da predstavi značaj nastavnog filma, kao važnog sredstva u osposobljavanju vojnika, po čemu je ovaj vojnofilmski centar bio prepoznatljiv.
 
Ovo je bila prilika da se ta ustanova zahvali i oda priznanje institucijama i pojedincima koji su, tokom protekle godine, doprineli njenom radu.
Svečanosti su prisustvovali komandant 250. raketne brigade za PVD brigadni general Tiosav Janković, načelnik Vojne akademije pukovnik dr Srđan Blagojević, predstavnici organizacijskih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i ustanova kulture.
 
„Zastava film“ obeležava svoj Dan kao sećanje na 14. novembar 1948. godine, kada je formirano Odeljenje za proizvodnju filmova Jugoslovenske armije u Beogradu. Današnji naziv Vojnofilmski centar „Zastava film“ dobija 1962. godine i od svojih prvih ostvarenja, do danas, ova kuća veran je svedok i hroničar događaja iz života vojske.