Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
21.10.2022.

Svečanost povodom završetka školovanja 49. klase učenika Srednje stručne vojne škole



Svečanost povodom završetka školovanja učenika 49. klase Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“ i promocije u prve podoficirske činove održana je danas na Vojnoj akademiji.

U čin vodnika promovisani su učenici specijalnosti Elektrooprema i instrumenti vazduhoplova smera Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i učenici smera Jedinice za elektronska dejstva, a svečanosti je prisustvovao i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović.

Načelnik Vojne akademije pukovnik dr Srđan Blagojević učenicima je čestitao uspešan završetak školovanja i poželeo dobro zdravlje, sreću, predanost u novim jedinicama i uspešnu karijeru na ponos i dobrobit otadžbine Srbije.

- Nastava i obuka izvođeni su po Nastavnim planovima i programima čiji sadržaji su prilagođeni da nakon četiri godine školovanja naša vojska dobije kvalitetne podoficire koji su obučeni i osposobljeni za rad sa ljudima i najsavremenijim sredstvima i opremom. Danas sa ponosom možemo reći da su pripadnici 49. klase Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“ spremni da odgovore svim zadacima i izazovima koji se pred njima nađu – rekao je pukovnik Blagojević.

Obraćajući se najmlađim vodnicima Vojske Srbije, načelnik Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“ kapetan fregate Srđan Miljković izrazio je zadovoljstvo što je još jedna generacija učenika stasala za prvi podoficirski čin.
 
- Mi, koji smo ih vaspitavali i obrazovali proteklih godina i učili ih i pripremali za njihov budući posao sigurni smo u to da poseduju kvalitetno znanje u svojoj struci za poslove koje će obavljati i da su shvatili šta znači odgovornost i posvećenost i u poslu i u životu – rekao je načelnik škole.

Najuspešnijim učenicima, nagrade je uručio načelnik Vojne akademije pukovnik Blagojević - prvom u rangu vodniku Dušanu Mitroviću (4.62), sa smera Ratno vazduhoplovstvo i PVO specijalnosti Elektrooprema vazduhoplova, drugoj u rangu vodniku Jeleni Mitić (4.54), smera Jedinice za elektronska dejstva i trećem u rangu vodniku Stefanu Vidakoviću (4.30), smera Jedinice za elektronska dejstva.

Obraćajući se okupljenima, najuspešniji u 49. klasi, vodnik Dušan Mitrović istakao je da će najmlađa generacija podoficira opravdati poverenje koje im je ukazano i da će časno i pošteno služiti otadžbini.
 
- Naše prve korake na ovom putu kao i stečeno znanje dugujemo požrtvovanim i iskusnim komandirima i nastavnicima koji su nesebično svoje bogato iskustvo i umeće strpljivo ugradili u nas zadužujući nas da to blago sačuvamo i prenesemo na nove, mlađe generacije – naglasio je vodnik Mitrović.

Svečanost je obeležio i kulturno-umetnički program koji su priredili učenici Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“, Vojne gimnazije i kadeti Vojne akademije.
 
Današnjoj svečanosti prisustvovali su i članovi kolegijuma rektora Univerziteta odbrane i načelnika Vojne akademije, predstavnici Komande RV i PVO i jedinica za elektronska dejstva, učenici Srednje stručne vojne škole i Vojne gimnazije, kao i nastavnici, roditelji i rodbina najmlađih vodnika.