Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
07.02.2022.

Ministar Stefanović o uništavanju naoružanja Vojske Srbije u vreme Ponoša i bivše vlasti



Izjava potpredsednika Vlade i ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića:
 
„Danima se nižu brojni pokušaji da se izmeni istorija i da se prikriju vrlo jasne činjenice koje nesumnjivo govore da je Vojska Srbije u vreme Zdravka Ponoša razoružana i devastirana do te mere da je to, najblaže rečeno, strašno. Nema tog konteksta u koji to raznorazni analitičari mogu staviti, a da im pođe za rukom da nekoga ubede da su Ponoš i bivša vlast zapravo naoružavali Vojsku Srbije, a ne razoružavali.

Ma šta radio Dragan Đilas, činjenice i nedela koje je iza sebe ostavio njegov kandidat Zdravko Ponoš ne mogu se promeniti. One govore da je političar Ponoš, koji je i do čina generala došao zahvaljujući politici kroz do tada neviđena preskakanja svih vojnih lestvica, ostavio pustoš u Vojsci Srbije. Ni kao general nije znao gde mu je mesto i šta je njegov posao, nego se ponašao kao političar, a to ne zna ni sada kada je političar, a pokušava da se predstavlja kao general, ne bi li se zajedno sa svojim nadređenim Đilasom dokopao vlasti.

Podsetiću javnost, samo na podatke koje su oni sami javno 2008. godine iznosili i štaviše hvalili se njima. Oni glase - od 700 tenkova, 90 helikoptera, 850 oklopnih transportera i drugih oklopnih vozila, 140.000 komada pešadijskog naoružanja, 1.800 komada artiljerijsko-raketnog oruđa za PVO, kojima je Vojska raspolagala sredinom 2006., samo dve godine kasnije - ostalo je 220 tenkova, 45 helikoptera, 500 oklopnih transportera, 70.000 komada pešadijskog naoružanja, 290 komada artiljerijsko-raketnog oruđa. Pritom svi znaju da se Ponoševa transformacija, kako je to nazivao sa svojim političkim saborcima, nije zaustavila samo na tome.

Činjenica da su neki od savesnih ljudi u Vojsci nešto od naoružanja i sredstava uspeli da sačuvaju, apsolutno ne umanjuje želju i nameru gore navedenih da i to unište. Takođe, fotografije koje dostavljamo javnosti najbolje pokazuju koliko je istine u tvrdnjama da se ništa nije seklo, niti uništavalo u vreme prošle vlasti i to je samo jedan od primera, a bilo ih je previše“.