Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
21.01.2022.

Priprema vozača borbenih vozila za učešće u mirovnoj operaciji



U Centru za obuku kopnene vojske realizuje se obuka u upravljanju borbenim vozilima dela pripadnika pešadijske čete iz sastava Vojske Srbije koja se priprema za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.
Petnaestodnevnu obuku na oklopnim borbenim vozilima prolaze profesionalni vojnici koji će u ovoj misiji obavljati dužnosti vozača vojnopolicijskog borbenog vozila VPB M-86.
 
U ovoj fazi obuke, vozači usavršavaju tehnike upravljanja borbenim vozilima u terenskim uslovima, nakon što su prethodno uspešno savladali teorijski deo i proveru znanja u poznavanju karakteristika, specijalnih sistema i uređaja oklopnih borbenih vozila.
Precizno upravljanje vozilima na različitim terenima, savlađivanje prepreka, vožnja noću i u otežanim meteorološkim uslovima, upravljanje na nagibu, te otklanjanje mogućih kvarova i održavanje sredstava, deo su obuke za vozače u mirovnim operacijama.
 
Vojnicima predstoji polaganje ispita i provera obučenosti, nakon čega će stečena znanja i veštine u upravljanju borbenim vozilima primenjivati i nadograđivati tokom kolektivne obuke pešadijske čete za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.