Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
10.12.2021.

Vojnoj akademiji donacija skijaške opreme iz Velike Britanije



Kadetima Vojne akademije od ove zime biće na raspolaganju novi kompleti skijaške opreme za turno skijanje. Reč je o donaciji Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Ministarstvu odbrane Republike Srbije vrednoj 50.000 funti. U ime ambasadorke Šan Meklaud, donaciju je danas, u Sportskom centru Vojne akademije, uručio izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske pukovnik Saša Toumz.
Obraćajući se prisutnima u ime Vojne akademije, pukovnik vanr. prof. dr Dragan Trifković, podsetio je da su u martu ove godine pripadnici Vojne akademije i Centra za zimsko ratovanje Oružanih snaga Velike Britanije na Kopaoniku realizovali zajedničku obuku u zimskim uslovima, što je imalo veliki značaj u obogaćivanju nastavnog plana i programa uvođenjem veštine turno skijanja.
 
- Na osnovu tog iskustva, uveli smo turno skijanje u neke od studijskih programa, kao važan deo obuke u zimskim uslovima. Naš glavni cilj je posebno osposobljavanje kadeta roda pešadije za ratovanje u zimskim uslovima, na neprohodnim terenima i otežanim vremenskim uslovima. Zahvalni smo britanskim instruktorima i prethodnom izaslaniku odbrane pukovniku Niku Iliću, koji nam je pomogao da organizujemo i sprovedemo ovu zajedničku obuku. Takođe, zahvalni smo sadašnjem izaslaniku odbrane pukovniku Saši Toumzu i njegovom asistentu Mirku Pohuleku, koji su u ovim specifičnim okolnostima za kratko vreme uspeli da nabave ski opremu prema našim potrebama. Donacija Ujedinjenog Kraljevstva, upravo pred zimsku sezonu, omogućiće našim kadetima da se obučavaju po novom programu – zaključio je pukovnik Trifković.
 
Izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Beogradu pukovnik Saša Toumz ističe da je ova donacija samo jedan od pokazatelja dobre saradnje između dve zemlje.
- Danas smo ovde kako bismo uručili skijašku opremu, kao donaciju britanskog Ministarstva odbrane. Ova donacija je deo sve razvijenije vojne saradnje između naše dve zemlje. Ova donacija je i nadogradnja prošlogodišnje obuke u zimskim uslovima i nadam se da će koristiti Vojsci Srbije kako bi nastavila da razvija nove koncepte obuke. Zaista se radujem što ću videti kako koristite ovu opremu – poručio je pukovnik Toumz.
 
U znak zahvalnosti za pruženu podršku, ambasadorki Ujedinjenog Kraljevstva Šan Meklaud, na današnjoj aktivnosti je dodeljena Plaketa Vojne akademije, koju je u njeno ime primio izaslanik odbrane pukovnik Toumz.