Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
09.12.2021.

Uspešno završena vežba "Sajber Tesla 2021"



Završnim prikazom pred visokim zvanicama,  u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ u Gornjem Milanovcu, danas je završena četvorodnevna Međunarodna komandno-štabna vežba „Sajber Tesla 2021“ (Cyber Tesla 2021), koja se, osim u Srbiji, odvijala i na izdvojenim mestima u Sjedinjenim Američkim Državama i Mađarskoj.

Ciljevi vežbe, čija je tema bila odbrana telekomunikaciono-informacionog sistema od pretnji iz sajber prostora, bili su izgradnja vojnih kapaciteta sistema odbrane i Nacionalnog centra za prevenciju rizika u IKT sistemima Republike Srbije za odbranu od visokotehnoloških napada, kao i unapređenje saradnje sa relevantnim državnim i privatnim sektorom u cilju zaštite informacionog prostora Republike Srbije.
 
Pozdravljajući učesnike završnog prikaza i čestitajući im na uspešno realizovanoj aktivnosti, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković podsetio je da je međunarodna vojna saradnja Vojske Srbije u ovoj godini bila veoma intenzivna, i da su naši pripadnici imali priliku da uspešno vežbaju s kolegama iz mnogih zemalja.
 
- Jedna od takvih je i vežba Sajber Tesla, koja se izvodi od 2016. godine, u okviru programa državnog partnerstva Republike Srbije i države Ohajo, uz učešće predstavnika privrednog i javnog sektora i akademske zajednice u Srbiji, rekao je general Cvetković i podsetio da su se od ove godine priključili i predstavnici Oružanih snaga Mađarske, čime je vežba postala trilateralna.
 
On je istakao da tema vežbe "ne može biti relevantnija", jer živimo u vremenu brzih promena i doskora nezamislivog razvoja tehnike i tehnologije, koji utiču na sve sfere života, pa i na domen bezbednosti i odbrane.

- Mogućnosti za preduzimanje sajber napada postale su dostupne širem spektru aktera i to predstavlja jednu od ključnih pretnji savremenom društvu. Naš nacionalni interes može da proba da ugrozi bilo ko, iz bilo koje zemlje i u bilo koje vreme, rekao je zamenik načelnika Generalštaba i, uz ocenu da je vežba u svemu ispunila zadate ciljeve. Dodao da je Vojska Srbije preduzela značajne bezbednosne korake u sajber prostoru i da poklanja posebnu pažnju osposobljavanja pripadnika, a da će iskustvo sa vežbe poslužiti procesu planiranja, organizovanja, odlučivanja i kontrole u okviru sajber prostora i sajber odbrane.
 
Pukovnik Mile Vitezović, načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku Generalštaba Vojske Srbije, istakao je da je posebnost ove vežbe u njenom multinacionalnom i multidisciplinarnom karakteru, s obzirom da obuhvata i vojnu i civilnu komponentu.
 
- S pripadnicima partnerskih vojski, kao i s predstavnicima državnog, javnog, privatnog i akademskog sektora iz Republike Srbije, prethodnih nekoliko dana, sa utvrđenim scenarijima i planom, realizovali smo vežbu sinhronizovanim pristupom sa ove i ostale dve, geografski udaljene lokacije, u Sjedinjenim Američkim Državama i u Mađarskoj,  podsetio je pukovnik, a, kao glavni benefit od vežbe, spomenuo je razmenu iskustava i postignute izuzetne rezultate, "zahvaljujući kojima od ove godine Vojska Srbije raspolaže novim kvalitetom kad je reč o odbrani od pretnji u sajber prostoru".

Brigadni general Rebeka O&39;Konor, načelnik štaba vazduhoplovstva Nacionalne garde Ohaja, nakon što je zahvalila Ministarstvu odbrane na uspešnoj organizaciji, istakla je da su ovakvi događaji od vitalnog značaja za bezbednost svih naroda.
 
- Sajber Tesla je tipičan primer veština potrebnih da se zaštite naše mreže. Današnje mreže nemaju tradicionalne granice koje vidimo kod država. One su povezane, udružene i rade zajedno, i zato je od vitalnog značaja da radimo timski kako bismo zaštitili mreže i obezbedili sigurnost i bezbednost, ne samo za pripadnike Vojske, već i za stanovništvo koje koristi ove resurse, rekla je general O&39;Konor, i dodala da ovakvim vežbama jačamo svoje sposobnosti i unapređujemo znanje o potencijalnim pretnjama.
 
Realizacijom ove značajne aktivnosti  unapređuju se kapaciteti za reagovanje na incidente u sajber prostoru, poboljšava se koordinacija organa i institucija u čijoj su nadležnosti poslovi informacione bezbednosti, razmenjuju iskustva iz oblasti informacione bezbednosti i unapređuje bilateralna vojna saradnja Vojske Srbije sa oružanim snagama zemalja učesnica.

Pripadnici Vojske Srbije su prethodno učestvovali na međunarodnom takmičenju timova za ofanzivna dejstva u sajber prostoru koje je prošle nedelje organizovao trening-centar za obuku američke vojske i nacionalnih gardi Univerziteta Mičigen, i u konkurenciji 13 ekipa osvojili prvo mesto.