Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
08.12.2021.

Razmena iskustava sa Oružanim snagama Ruske Federacije u oblasti razminiranja



Delegacija Oružanih snaga Ruske Federacije boravi ove nedelje u zvaničnoj poseti Vojsci Srbije radi razmene iskustava u oblasti razminiranja.

Tokom trodnevne posete, delegacije Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije razmeniće znanja i iskustva u razminiranju i uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava i razmotriti uspostavljanje saradnje kroz zajedničku obuku, vežbe i opremanje.

Domaćin ruskoj delegaciji je Operativna uprava (J-3) Generalštaba Vojske Srbije, a gosti će tokom boravka u našoj zemlji prisustvovati i prikazu operativnih sposobnosti inžinjerijskih jedinica Vojske Srbije angažovanih na razminiranju vojnog kompleksa „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu i posetiti Centar za razminiranje Republike Srbije u Beogradu.

Poseta predstavlja nastavak saradnje sa Oružanim snagama Ruske Federacije u oblasti razminiranja, uspostavljene 2017. godine, kada su stručna lica iz Vojske Srbije učestvovala na Međunarodnoj konferenciji o razminiranju održanoj u centru „Patriot“ nedaleko od Moskve.

Vojska Srbije prati razvoj savremenih standarda, procedura i opreme u ovoj oblasti radi izgradnje i unapređenja sopstvenih kapaciteta i sposobnosti za bezbedno razminiranje vojnih kompleksa zagađenih neeksplodiranim ubojnim sredstvima tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.