Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
17.09.2021.

Polaganje vojničke zakletveU kasarnama Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu danas su održane svečanosti na kojima su vojničku zakletvu položili vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2021“, kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, slušaoci Kursa za rezervne oficire, učenici Srednje stručne vojne škole i lica iz rezervnog sastava koja nisu služila vojni rok sa oružjem.

Izgovarajući tekst zakletve pred zastavom Republike Srbije, 737 mladića i devojka obavezalo se da će čuvati i braniti nezavisnost, suverenost i teritorijalnu celovitost Republike Srbije.
 
Svečanosti u Valjevu prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, koji je čestitao položenu zakletvu i izrazio zadovoljstvo što je sistem odbrane bogatiji za više od 700 mladih ljudi spremnih da brane svoju otaddžbinu, sugrađane i najviše vrednosti našeg društva.
 
U obraćanju mladićima i devojkama koji su danas položili zakletvu, načelnik Generalštaba je naglasio da se ulažu veliki napori za dodatno unapređenje statusa i standarda svih pripadnika Vojske Srbije.
 
Govoreći o značaju snažne vojske za stabilnost u državi i napredak celokupnog društva, general Mojsilović je rekao da Vojska Srbije svakodnevno jača svoje sposobnosti kako bi ostala snaga i faktor na koji se mora računati.

- Republika Srbija se danas suočava sa složenim odnosima u sferi nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti, koji zahtevaju visok nivo sposobnosti sistema odbrane i snaga bezbednosti za odgovor na sve izazove, rizike i pretnje po nacionalnu bezbednost. U svetlu tih izazova, mi, pripadnici Vojske Srbije, opremamo se, obučavamo i neprestano unapređujemo našu osposobljenost kako bismo odvratili potencijalne agresore i građanima Republike Srbije omogućili da bezbedni i u miru grade svoju budućnost. Za to imamo jasnu i nepodeljenu podršku vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića, kao i Vlade Republike Srbije, zahvaljujući kojoj se poslednjih godina Vojska Srbije ubrzano oprema i jača svoje sposobnosti za realizaciju dodeljenih misija i zadataka – istakao je general Mojsilović.
 
- Idemo putem koji su trasirali naši slavni preci i prethodnici, rešeni i nepokolebljivi da jačamo sposobnosti Vojske Srbije i izvršimo svaki zadatak koji pred nas postavi naša otadzbina, naša Srbija – zaključio je general Mojsilović.

Polaganju zakletve u Leskovcu prisustvovao je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, a u Somboru komandant Komande za obuku brigadni general Željko Petrović.
 
U svom rodnom gradu Somboru, zakletvu je položio i kadet Vojne akademije Rastko Ostojić, koji poručuje da su on i njegova porodica srećni zbog današnje svečanosti i zbog toga što je nastavio vojničku tradiciju.
 
- Vojnu akademiju sam upisao pre svega zbog porodične tradicije. Imao sam uzor kod kuće, mog oca. Na Vojnoj akademiji je visok stepen obrazovanja. Onima koji nemaju afiniteta prema Vojnoj akademiji i ne želi da se celog života time bave, toplo bih preporučio odsluženje vojnog roka, jer smatram da svako treba da prođe vojničku obuku – rekao je kadet Ostojić.

Da Vojna akademija svojim studentima može da pruži mnogo, smatra i kadetkinja Andrea Brklja iz Sokoca u Republici Srpskoj.
 
- Sam vojni poziv je najčasniji poziv koji postoji. To je profesija kojoj se divim. Vojna akademija ima reputaciju kao jedna od najboljih i vrhunskih obrazovnih ustanova u Srbiji. Posle Vojne akademije nastavljam da radim kao oficir Vojske Srbije – ističe Brklja.
 
Među vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka zakletvu je položila Ljubina Kojić iz Svileuve, koja ističe da su uslovi u vojsci dobri.

- Zadovoljna sam svim uslovima u vojsci, menzom u restoranu, nadređenima, obukom. Nadam se da ću po završetku vojnog roka zasnovati radni odnos u vojsci – rekla je Kojićeva.