Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
23.02.2020.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila vence povodom Dana branilaca otadžbine




Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas vence na Novom groblju kraj Spomenika oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu i Spomenika sovjetskom vojniku i prisustvovala ceremoniji polaganja venaca kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu, povodom obeležavanja nacionalnog praznika Ruske Federacije - Dana branilaca otadžbine.
 
Vence su položili i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Republike Belorusije Valerij Briljov, ambasador Republike Kazahstan Gabit Sizdikbekov, predstavnici ambasade Azerbejdžana, Grada Beograda i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
 
Na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda počiva 1.395 boraca Narodnooslobodilačke armije Jugoslavije i 818 pripadnika Crvene armije, koji su zajedno dali živote boreći se za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.
 
Dan branilaca otadžbine je praznik koji je za Ruse simbol herojske istorije države, jedinstva naroda i armije, slave i patriotizma ruske vojske. Tog dana Rusi odaju počast vojnicima, veteranima vojske i mornarice, porodicama onih koji su bili i onih koji su i dalje u vojnim redovima.