Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
14.09.2019.

Predsednik Vučić: Najmlađi oficiri – ešelon slobode i suvereniteta naše otadžbine
Najmlađi potporučnici Vojske Srbije promovisani su danas na svečanoj ceremoniji ispred Doma Narodne skupštine. Prve oficirske činove dobilo je 160 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Najbolji kadeti 140. klase Vojne akademije su Stefan Milićević (9,88) sa studijskog programa Vojnomašinsko inženjerstvo, Miloš Basarić (9,60) sa studijskog programa Vojnogeodetsko inženjerstvo i Stefan Rašović (9,57) sa studijskog programa Menadžment u odbrani, modul Rečne jedinice.
 
Najbolji na Medicinskom fakultetu VMA su Stefan Spirić, Jelena Obradović i Marina Radovanović, svi sa opštim uspehom 9,96.
 
Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić dodelio je oficirske sablje najboljima u rangu na Vojnoj akademiji, ministar Aleksandar Vulin uručio je paradne bodeže najuspešnijim na Medicinskom fakultetu VMA, dok je najuspešnijim kadetima po vidovima i službama načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uručio pištolje sa posvetom na jučerašnjoj svečanosti na Vojnoj akademiji.

Čestitajući prve oficirske činove najmlađim potporučnicima Vojske Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da ovaj dan tako svečano proslavaljamo zato što mladi oficiri stupaju na najčasniju dužnost odbrane zemlje svog naroda.
 
- Vi ste od danas najmlađi oficiri u dugoj i slavnoj tradiciji srpske vojske, sa herojskim podvizima, veličanstvenim pobedama i slavnim vojskovođama. Zato ovde ponosno i odgovorno stojite pred licem junačkih predaka, svesni za koje ideale su naši preci činili epska junaštva i podnosili najveće žrtve. Stojite spremno i odlučno pred budućnošću koja od vas očekuje da budete dostojni nastavljači njihovih dela, njihovog nepokolebljivog morala, najviših vojnih umeća i nesalomljivog rodoljublja. Vi ste, gospodo i braćo i sestre mladi oficiri, ešelon slobode i suverenitet naše otadžbine. Vi ste sinovi i očevi slobode koja je drugo ime za Srbiju – poručio je predsednik Vučić.
 
Kako je naglasio, da bismo uživali u miru i da bismo gradili bogato i uspešno društvo, oslanjamo se na spremnost, znanje i veštine najmlađih potporučnika, da odvrate svakoga ko nema dobre namere prema Srbiji.

- Vojna akademija na kojoj ste studirali jedna je od najuglednijih škola za oficire u svetu. Upisivali su je talentovani, hrabri mladići i devojke, vaspitavani u svojim porodicama na rodoljubivim primerima iz naše prošlosti, nadahnuti desetercima o Kosovu i srpskim ustancima iz 1804. i 1813. godine, zauvek privrženi porukama majora Gavrilovića i vojvode Živojina Mišića, zadivljeni čudesnom herojinom Milunkom Savić i najmlađim vojnikom na svetu Momčilom Gavrićem u minijaturnoj kaplarskoj uniformi. Ponosni na skromnog kralja Petra, koji na volovskim kolima prati svoje vojnike kroz albansku golgotu – istakao je predsednik Vučić.
 
Danas, dodao je vrhovni komandant, Vojnu akademiju upisuju mladići i devojke, naslednice velike Milunke, koji znaju da cene podvige branilaca naše zemlje u svim i različitim vremenima, od Prvog i Drugog srpskog ustanka, do napada na našu zemlju 1999. godine.
 
- Mi danas, za razliku od nekih minulih vremena, posebno poštujemo sve one oficire, sve vaše prethodnike, koji su natčovečanstvom hrabrošću, istrajnošću na srpskim Termopilima – na Košarama, zaustavili prodor neprijatelja na srpsku zemlju. Srbija je ponosna na vas, na vašu odluku da preuzmete čvrsto i nepokolebljivo njen sveti barjak u svoje ruke, da štitite srpsku zemlju, njene reke, njeno nebo, da nikada više nijedan građanin ove zemlje ne padne od ruku agresora. A Vojna akademija je zaslužna što vam je, kao i svim prethodnim generacijama, pružila civilno i vojno obrazovanje na najvišem nivou, na nivou koji je ravan svetskim akademskim institucijama, a u pogledu vojnih znanja i veština u ponečemu i prednjači – istakao je predsednik Vučić, izražavajući zahvalnost profesorima i starešinama te visokoškolske vojne ustanove, koji su izveli kadete na časni put oficira Vojske Srbije.

Prema Vučićevim rečima, čast nam je da su poverenje u naše školstvo ukazale i druge zemlje, pa i kadeti iz njihovih zemalja koji danas stiču čin potporučnika.
 
Podsećajući na značajan jubilej - 180 godina od osnivanja sanitetske službe naše vojske, koji se obeležava ove godine, predsednik Vučić se osvrnuo i na njen značaj, dodajući da današnja generacija diplomaca VMA dobija prvi oficirski čin svesna i ponosna što je nastavljač jedne izuzetne tradicije u srpskoj vojsci i u srpskom društvu u celini.
 
- Vaši prethodnici su u burnoj istoriji srpskog vojevanja otimali od smrti hrabre artiljerce i pešadince, ne plašeći se granata i epidemija, a iskustvo ove institucije obogatilo je svetsku i medicinsku nauku – naglasio je predsednik Vučić.

Vojska Republike Srbije, naglasio je vrhovni komandant, obnovila je i danas velikom brzinom obnavlja svoju snagu.
 
- Sposobni smo da samostalno zaštitimo svoje granice, mnogo više nego što smo za to bili sposobni pre samo nekoliko godina. Spremni smo da odvratimo svaki pokušaj ugrožavanja našeg naroda, naših granica, naše zemlje i našeg stanovništva, ma gde da je ugroženo. Avioni sa najsavremenijom opremom i naoružanjem koje smo nabavili, a koje ćete i danas na svečanosti moći da vidite na nebu iznad nas, protivavionska odbrana i helikopteri, čuvaju naše nebo i predstavljaju snažnu podršku kopnenim jedinicama. Velike napore uložili smo da unapredimo proizvodnju sopstvenog oružja. U skladu sa opredeljenjem Srbije za vojnu neutralnost, pripadnici naše vojske sarađuju i održavaju zajedničke vojne vežbe sa svojim kolegama iz brojnih zemalja, bez obzira na pripadnost političkim i vojnim alijansama – podsetio je predsednik Vučić.
 
Prema njegovim rečima, u vrtlogu različitih izazova i sve agresivnijih pokušaja da se izvrši revizija istorije, da se od dželata stvori žrtva, i obrnuto, do zahteva da se odreknemo prijateljstva sa mnogim našim tradicionalnim prijateljima, Srbija danas odlučno i uspešno vodi svoju evropsku politiku i jednako dobro sarađuje i sa Rusijom, Kinom, Sjedinjenim Američkim Državama, ali pre svega čuva i vodi politiku mira i stabilnosti na Balkanu.

- Sve veći deo međunarodne zajednice prepoznaje da je naša zemlja pokretač uspostavljanja novih odnosa i prosperitetne budućnosti Balkana u celini. Sve to je postalo moguće, kada smo se umesto snishodljivog dodvoravanja svetskim moćnicima okrenuli sebi, svom istorijskom iskustvu i sopstvenim interesima. Da, Srbija danas sme da kaže da ima sopstvene interese, da, Srbija sme danas da kaže da ima svoje prijatelje koji ne moraju svima da budu prijatelji, jer vodimo računa o sebi, vodimo računa o svojoj zemlji i vodimo brigu o svome narodu. Umesto nekulture zaboravljanja prošlosti, Srbija danas neguje kulturu sećanja sa svojim narodom iz Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, na saborni način, molitvama se klanjamo stradalnicima u Jasenovcu, Prebilovcima, Staroj Gradiški i Glini i drugim fabrikama smrti. Obeležavamo pogrome nedužnog srpskog stanovništva iz devedesetih godina. Isto tako prihvatamo da su drugi imali svoje žrtve. I za razliku od nekih drugih, zločine koji su pripadnici našeg naroda učinili itekako osuđujemo. Pamtimo i početak agresije na našu zemlju u martu 1999. godine, herojsku odbranu Košara i njene junake – istakao je predsednik Vučić.
 
Obraćajući se kadetima koji danas postaju oficiri Vojske Srbije, predsednik Vučić im je poručio da kada sa svojom oficirskom sabljom stoje na braniku otadžbine, treba da znaju da istovremeno brane i njenu prošlost i njenu budućnost.
 
- Vi ste, uvaženi mladi oficiri, izabrali za svoj životni put ovaj častan i uzvišen poziv. A Srbija je izabrala vas, da budete njena elitna odbrana, da svojim ljudskim i profesionalnim vrlinama budete putokaz mladima, ponos precima i potomcima – naglasio je predsednik Republike, poručujući im da ne brinu, jer će njihova pozicija biti nešto lakša u odnosu na prethodnike, zato što će imati bolje uslove za rad i bolji životni standard.

Srbija se danas raduje sa vašim porodicama, istakao je predsednik Vučić, naše srce je puno i želimo vam svaku sreću, dodajući da želimo da ostvarite svoje snove, da zasnujete porodicu i da vaša deca budu poput vas, lepa, plemenita i uspešna.
 
– Neka vaše sablje, dragi prijatelji, bljesnu samo u paradnom stroju, kada evociramo događaje iz slavne srpske prošlosti, neka srpski stegovi budu vašom snažnom i odlučnom rukom podignuti uvis i nijedan neprijatelj neće se usuditi da korakne na srpsku zemlju. Vi ste garant mirne i spokojne budućnosti za građane vama i nama jedine voljene zemlje Srbije - poručio je predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić svečanom stroju mladih oficira.
 
Načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić, pozdravljajući prisutne ispred Doma Narodne skupštine, istakao je da su u savremenom svetu, preobraženom sveopštom digitalizacijom, promene veoma dinamične i zato je važno u saradnji sa drugima držati korak u obrazovanju i usavršavanju. On je pozdravio predstavnike takvih institucija sa kojima Vojna akademija kontinuirano sarađuje, a koji prisustvuju svečanoj promociji, iz SAD i Ohaja, Egipta, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Alžira, Nemačke, Mađarske, Bugaske i Bosne i Hercegovine.

General Zrnić je rekao da se u istoriji ratne veštine mogu pronaći brojni razlozi zbog kojih jedna strana dobija, a druga gubi bitku. Dva osnovna uslova pobede su snaga uma i odvažnost srca, jer znanje i borbeni duh presudno odlučuju pobednika.
 
- Upravo zbog toga što kod svojih kadeta razvija obe ove komponente, Vojna akademija jeste vojnoobrazovna institucija od strateškog značaja za odbranu Srbije – istakao je Zrnić, naglašavajući da tokom svih promena u proteklih 170 godina, Vojna akademija počiva na dva stuba - valjano selektovani, visoko motivisani kadeti i jednako dobro motivisani, iskustvom i znanjem bogati i predani nastavnici.
 
General Zrnić je naveo da Vojna akademija, kao deo Univerziteta odbrane, godišnje obrazuje više od 1500 slušalaca na 28 akreditovanih studijskih programa, na različitim nivoima, od učenika Vojne gimanzije i Srednje stručne vojne škole do najviših oblika karijernog usavršavanja oficira.
 
Poslednjih godina značajno su povećanja ulaganja u vojno obrazovanje, materijalnu bazu nastave i infrastrukturno obezbeđenje, na čemu je general Zrnić zahvalio predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću i Ministarstvu odbrane.
 
Između dve promocije značajno je unapređen i standard kadeta, povećanjem njihovih ličnih primanja, poboljšanjem ishrane, regulisanjem plaćanja gradskog prevoza i ličnog osiguranja. 

- Ako gledajući stroj Kadetske brigade Vojne akademije osećate ponos, snagu i nadu, znajte da to nije zbog ovog savršenog stroja i zbog broja ljudi u njemu, već zato što ovi mladići i devojke u uniformama više od svega vole Srbiju, zbog njihove ljubavi prema Srbiji, njihovog karaktera, discipline i svake druge vrline. Uvereni smo da nema te sudbinske bure koja bi za našu otadžbinu mogla biti kobna – naglasio je general Zrnić, podsećajući na reči generala i akademika Jovana Miškovića izrečene na sličnoj svečanosti davne 1883. godine, da su patriotizam i vernost zakletvi najvažnije vojničke vrline, koje su kadre da vojsku pokreću na velika dela.
 
- Uveren sam da ste naoružani stečenim znanjima i veštinama, a obasjani oficirskom čašću, upravo vi generacija koja je kadra za velika dela – istakao je general-major dr Bojan Zrnić, poželevši mladim potporučnicima uspešnu oficirsku karijeru. 
 
Prvi u rangu Stefan Milićević, obraćajući se na današnjoj svečanosti u ime najmlađih oficira u stroju Vojske Srbije, istakao je da je velika čast studirati na Vojnoj akademiji i Medicinskom fakultetu VMA, institucijama sa dugom i ponosnom tradicijom, koje su iznedrile mnoge vrsne vojskovođe, lekare, akademike i doktore nauka.

- Posle napornog rada i mnogo odricanja, naše studije smo priveli kraju. Stekli smo mnoga korisna znanja i veštine koje ćemo primeniti u očuvanju mira i slobode Republike Srbije. Stojim danas ispred ljudi koji su izabrali težak, ali častan poziv – poziv oficira. Mogu da kažem u ime svih nas koji danas postajemo oficiri, da ćemo izvršavati postavljene zadatke odgovorno i časno. Pred vama stoje ljudi opredeljeni da pođu tragom naših predaka koji su nas svojom žrtvom zadužili, a svojim životom dali svetao primer. Čast je naša imovina, ali i nasleđe koje ćemo čuvati za buduće generacije – poručio je Stefan Milićević, izražavajući posebnu zahvalnost svima koji su im pružali bezuslovnu podršku tokom školovanja.
 
Najmlađim kolegama pozdrav je uputio i pilot major Goran Bulajić, iz MiG-a 29, jednog od vazduhoplova Vojske Srbije koji su preletima uveličali današnju svečanost.
 
– Našim najmlađim kolegama čestitamo prvi oficirski čin! Služite časno svom narodu i budite ponos svoje otadžbine. Živela Srbija! – poručio je major Bulajić.
 
U prve oficirske činove danas je promovisano 160 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Vojnu akademiju završilo je 135 kadeta i kadetkinja 139. i 140. klase Vojne akademije, među kojima su tri kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Medicinski fakultet VMA završilo je 25 mladića i devojaka 5. klase Medicinskog fakulteta VMA, među kojima i kadetkinja pripadnik Oružanih snaga Namibije.
 
Gosti na današnjoj svečanosti, uz defile najmlađih potporučnika i kadeta Univerziteta odbrane, mogli su da vide i prelete vazduhoplova Vojske Srbije, nastupe Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” i Reprezentativnog orkestra Garde, kao i bogat dramski i kulturno-umetnički program.
 
Nebom iznad prestonice preleteli su MiG-ovi 29, Orlovi, Super-Galebovi, Game i prvi put Erbasov helikopter H145M.
 
Pesmu „Vila sa Košara“ otpevala je Katarina Božić uz pratnju Simfonijskog orkestra Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, a kadeti su na kraju u glas otpevali „Marš na Drinu“.

Svečanoj promociji potporučnika prisustvovalo je najviše državno i vojno rukovodstvo, predstavnici vojnog i diplomatskog kora, delegacije oružanih snaga prijateljskih i partnerskih zemalja, verskih zajednica, brojni gosti iz zemlje i inostranstva, porodice i prijatelji novoproizvedenih  potporučnika i građani.

Promocija oficira okuplja, tradicionalno, veliki broj građana i porodice i prijatelje najmlađih oficira, a danas je ispred Skupštine bila je i majka potporučnika Milana Đorđevića, koja je iz okoline Leskovca došla da podrži sina koji je danas dobio prvi oficirski čin.

- Ovo je ponos Srbije, ovo svako treba da dođe i doživi, bez obzira da li ima nekoga u stroju – ističe ponosna majka, koja je bila među građanima u prvim redovima.

Ponos porodice Guberinić je njihova ćerka, koja je danas postala potporučnik Selena Guberinić, a koja je završila Medicinski fakultet VMA i kaže da je ponosna što je postala oficir sanitetske službe i lekar.

- Ponosna sam na to što služim otadžbini i svom narodu – ističe potporučnica Guberinić, čiji ponosni tata Rastko kaže da je ostao bez reči na kraju promocije i da nikada nije sumnjao u uspeh svoje kćerke.