Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
20.05.2019.

Ministar Vulin: Izrazite žaljenje zbog ubijenih vojnika



Srbija nije uradila baš ništa da bi izazvala i opravdala NATO agresiju. Zato nas i boli kada čujemo one izjave, date kao preko volje, kako žale za civilnim žrtvama koje su nanete za vreme NATO agresije. To nije dovoljno da žalite za civilima, morate da žalite i za našim vojnicima i za našim policajcima. Niko nema pravo da ubije jednog vojnika ili policajca u jednoj suverenoj zemlji – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas položio venac na spomen-obeležje ispred KBC „Dragiša Mišović“, u znak sećanja na pogibiju gardista i pacijenata u tom objektu tokom NATO agresije 1999. godine.

On je istakao da niko nema pravo da uništi živote, obogalji porodice nekome zato što je vojnik ili policajac.

- Očekujem od vas da se duboko izvinite ne samo za civilne žrtve, što inače do sada još uvek niste uspeli da uradite, tražim od vas da se izvinite za sve žrtve, za svakog vojnika i policajca, jer ni jedan naš vojnik i policajac nije smeo da bude ubijen u NATO agresiji. Jer, ni jedan naš vojnik i policajac nije uradio ništa da bi se opravdala njegova smrt. Duboko žalimo, patimo, sećamo se, nećemo nikada zaboraviti, ne možemo ni da oprostimo. Tražite oproštaj, ali ne od mene, ne od političara, ne od države, tražite oproštaj od porodica, od njihovih roditelja, tražite oproštaj od njihove dece. Ni jedan vojnik i policajac nije smeo da bude ubijen. Kažite već jednom da žalite ne samo za civilima, već i za vojnicima i policajcima. Niko od njih nije smeo da bude ubijen – poručio je ministar Vulin.

U delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio ministar Vulin bili su i načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba brigadni general Savo Iriškić i načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba brigadni general Miroljub Čupić.

Predstavnik porodica Branislav Pejčinović rekao je da su tom prilikom nastradali mladi vojnici, koji za sobom nisu ostavili nikog osim ucveljenih roditelja, koji će nastaviti da obeležavaju taj datum okupljajući se na tom mestu.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević istakao je da je ovo način da se zajednički sačuva uspomena na sedam nevino nastradalih gardista, vojnika na redovnom odsluženju vojnog roka, i troje nepokretnih pacijenata, koji su život izgubili kada je pogođena ta bolnica.

- Žal i bol za ljudima koji su nevino stradali u NATO agresiji podjednako je velik kao i prvog dana. Ne postoji ni jedna konvencija, ni jedan zakon po kome bilo koja bolnica može da bude legitimni cilj i ovo je jedan od najstrašnijih zločina koji se desio tokom NATO agresije – naglasio je Nikodijević.

Direktor KBC „Dragiša Mišović“ Vladimir Đukić podsetio je da su prošle tužne dve decenije od kad su u licemerno nazvanoj akciji „Milosrdni anđeo“ pogađani mostovi i bolnice, a KBC je imao tu nesreću da bude legitimna meta. On je dodao da su poginuli pacijenti, oni koji nisu mogli da pobegnu, o kojima je brinulo medicinsko osoblje, a taj zločin, naglasio je, nikada ne smemo da zaboravimo.

Na mestu stradanja vojnika Gardijske brigade, ispred bolnice „Doktor Dragiša Mišović“ vence su položili i predstavnici grada Beograda, porodica nastradalih, kao i delegacija bolnice.

Polaganje venaca ispred KBC „Dragiša Mišović“ jedan je u nizu događaja kojim se obeležava 20 godina od NATO agresije na našu zemlju.