Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
09.05.2019.

Otvorena izložba "Da se ne zaboravi"



Povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice odbrane od NATO agresije na SR Jugoslaviju, danas je u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena izložba pod nazivom „Da se ne zaboravi“ autora Milena Čuljića.

Izložba koju u saradnji sa Medija centrom „Odbrana“ realizuje Klub generala i admirala Srbije sadrži radove više od 90 fotoreportera, nastalih u proleće 1999. godine i donosi svedočenje o strahotama rata, nedužnim ljudskim žrtvama, razorenim kućama i mostovima, putevima i fabrikama.

Pozdravljajući prisutne u ime Medija centra „Odbrana“ načelnica Galerije Jelena Knežević istakla je da je priređivač, želeći da na autentičan način prikaže posledice NATO agresije i herojsku odbranu vojske i naroda, izložbu  postavio u sedam  tematskih celina: agresija na Srbiju, odbrana otadžbine, žrtve agresije, ekološke posledice, protesti građana kod nas i u svetu, život pod NATO bombama i posledice agresije koje i danas traju.

Prema rečima novinara i publiciste, pukovnika u penziji Zvonimira Pešića, izložba je velika i još uvek nedovoljno ispričana priča o stravičnoj agresiji protiv male, suverene zemlje koja nije pristala na kapitulaciju.

- Bio je to eksperiment uživo, koji je po mnogo čemu imao fašistička obeležja, bio je to primer svima onima koji dižu glavu i izražavaju nepokornost prema svetskim moćnicima i njihovoj želji da vladaju planetom - istakao je Pešić, dodajući da su  naišli na čvrst orah i čvrstu odbranu i otpor naroda koji je kroz vekove pokazivao i dokazivao da je najskuplja srpska reč sloboda.

On je rekao da poseban naglasak izložbe predstavlja deo o ekološkoj katastrofi – ekocidu, podsećajući da je tokom rata često upotrebljavana municija sa osiromašenim uranijumom, koji i dalje ubija.

Otvarajući izložbu autor, akademski slikar Milen Čuljić istakao je da posebna zahvalnost za realizaciju ove izložbe pripada fotorepoterima, koji su u to vreme snimali u teškim uslovima, rizikujući svoje živote i da budu ozračeni, i time ostavili Srbiji da svedoči i da pamti kroz ove fotografije .

Izložba „Da se ne zaboravi“ prvi put je postavljena u Sava Centru povodom obeležavanja desetogodišnjice NATO agresije, a nakon deset godina postala je neka vrsta pokretnog, memorijalnog centra. Za deset godina predstavljena je u više gradova u Srbiji i Crnoj Gori, a nedavno je postavljena u Rimu i Bratislavi.

Posetioci  Male galerije Doma Vojske Srbije postavku će moći da pogledaju do 8 juna.