Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
22.10.2018.

Ministar Vulin: Srbija ne prihvata formiranje "vojske Kosova" i ostaje vojno neutralna




 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas, u zgradi Starog generalštaba, sa ministarkom odbrane Republike Italije Elizabetom Trenta, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.
 
Ranije danas, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministarkom Trenta u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike u Beogradu.
 
Posle svečanog dočeka, ministri Vulin i Trenta održali su sastanak na kom su razmatrana ključna pitanja saradnje u oblasti odbrane, kao i dalji pravci njenog unapređenja.
 


Ministar Vulin izrazio je zadovoljstvo time što je jedna od prvih poseta u mandatu ministarke Trenta upravo današnja poseta Beogradu.
 
- Veoma je važno da Srbija i Italija nastave sa tako dobrim odnosima kada je u pitanju saradnja ministarstva odbrane. Stav Italije se u Srbiji veoma ceni i mi Italiju doživljavamo kao jednu od ključnih zemalja u Evropskoj uniji. Želim da Vam zahvalim na ulozi u misiji KFOR i na ponašanju italijanskih vojnika u najtežim trenucima za srpski narod na Kosovu i Metohiji. Da nije bilo hrabrosti italijanskih vojnika tokom martovskog pogroma 2004. godine mi danas ne bismo imali neka od najsvetijih mesta u našoj pravoslavnoj crkvi. Zato sam veoma ohrabren što ste mi rekli da se italijanski kontingent u okviru KFOR-a na Kosovu i Metohiji neće umanjivati i da će Italija nastaviti da daje komandante KFOR-a, istakao je ministar Vulin.
 
On je naglasio i da je Srbija vojno neutralna zemlja, da kao takva ne želi da pristupa nijednom od vojnih saveza i zato smo zahvalni na poziciji italijanske vlade i države koja našu poziciju neutralnosti razume i prihvata.
 


- Predsednik Aleksandar Vučić, koji vodi pregovore sa predstavnicima Prištine, vodi hrabru i doslednu politiku. To je politika traženja kompromisa, politika koja hoće da razume da na prostoru čitavog Balkana moraju vladati mir i stabilnost. Upravo zbog toga Srbija ne može da prihvati formiranje “vojske Kosova”, jer smatra da formiranje bilo kakvih paravojnih snaga na prostoru Kosova i Metohije zapravo stvara nestabilnost, nemir, izazivaju opasnost, ne samo za Srbiju već za čitav region. Rezolucija 1244 jasno kaže da je jedina oružana sila na prostoru Kosova i Metohije KFOR i još jednom bih zahvalio Italiji na njenom učešću i doprinosu u okviru KFOR-a. Veoma sam ponosan na zajedničko učešće sa predstavnicima italijanske vojske u misiji u Libanu i veoma sam zadovoljan što smo zajedno u stanju da drugim narodima obezbedimo mir. Radujem se nastavku naše saradnje, poručio je ministar Vulin i dodao da se nada i da će vojno-ekonomska saradnja Srbije i Italije biti bolja nego do sada i da će italijanska strana uvideti kako srpska vojna industrija ima mnogo toga da ponudi.
 
Ministarka Trenta zahvalila je ministru Vulinu i vlastima u Srbiji na tome što cene ulogu Italije u Srbiji i na Balkanu.
  


- Moja poseta Srbiji je prva poseta jednog ministra iz nove italijanske vlade. Na sastancima koje sam danas imala sa predsednikom Vučićem i ministrom Vulinom istakla sam svesrdnu podršku Italije evropskom putu Srbije, a takođe i procesu važnih reformi koje se sprovode u okviru pristupnih pregovora. Takođe sam izrazila i našu podršku naporima predsednika Vučića da se dođe do kompromisnog rešenja sa Prištinom. Mi smo svesni da se dijalog, pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Evropske unije, vodi o složenim temama. Smatramo da obe strane treba da iskoriste sve svoje pregovaračke kapacitete i potencijale kako bi se definisao sporazum i dogovor bio postignut i kako bi se došlo do normalizacije odnosa, istakla je ministarka Trenta.
 
Kako je istakla, današnji razgovori sa ministrom Vulinom bili su o temama od zajedničkog interesa.
 
- To je spektar tema od jačanja bilateralne saradnje, do zajedničkog učešća u multinacionalnim operacijama. Takođe smo razgovarali i o mogućnostima koje postoje, u smislu intenziviranja saradnje u oblasti odbrambene industrije, zaključila je ministarka odbrane Italije.