Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
16.03.2018.

Obnova Spomenika zahvalnosti Francuskoj je obnova zahvalnog sećanja




 
- Sto godina nije previše vremena da bi Srbija zaboravila koliko je dobra i zla delila sa Francuskom, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin na konferenciji za novinare u Ambasadi Francuske u Beogradu, povodom obeležavanja i najave događaja vezanih za stogodišnjicu kraja Prvog svetskog rata.
 
- Srbija nije zaboravila da je Prvi svetski rat provela boreći se na istoj strani sveta, za iste vrednosti i iste ideje sa narodom Francuske. I u Prvom i u Drugom svetskom ratu delili smo iste nevolje, iste vrednosti i istu nadu da će sloboda biti moguća i dostižna.  I Srbija i Francuska iskusile su zločine, proterivanja,  okupacije i nisu prestale da se bore za slobodu. U ovih sto godina Srbija nije prestala da se seća tog velikog prijateljstva i zato obnova Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu jeste obnova zahvalnog sećanja i obnova vrednosti koje nas spajaju i zbog kojih su Francuska i Srbija bile na istoj, boljoj strani sveta - rekao je ministar odbrane i dodao da je ovo naš način da kažemo da je Srbija ponosna na svoju istoriju i na one sa kojima je deli, kao i da nikada neće dozvoliti njenu reviziju.
 
Ministar Vulin je istakao da je sto godina prekratak rok da bismo zaboravili ko je gde bio.

- Prekratak i da bismo zaboravili ko je delio nedaće, nevolje i radost zbog pobede sa Srbijom - rekao je ministar Vulin i zahvalio Vladi Republike Francuske na velikom razumevanju i pomoći da slavne jubileje učinimo ovako važnim i dostojanstvenim.
 
Ministar Aleksandar Vulin  je zahvalio svim građanima Republike Srbije koji i u teškim vremenima, "kada je politika umela da se umeša u osećanja našeg naroda", nikada ovaj spomenik nisu prestali da poštuju i da vole.
 
- Spomenik zahvalnosti Francuskoj je spomenik našeg kolektivnog samopoštovanja baš kao što je znak našeg iskrenog poštovanja i iskrene naklonosti koju Srbi osećaju prema francuskom narodu. Radujem se njegovoj obnovi baš kao što se radujem i visokim zvanicama za koje verujem da će ga otkriti, a radujem se i nastavku iskrene podrške i saradnje dva velika i važna evropska naroda, Srba i Francuza - rekao je ministar odbrane.
 
Govoreći o o saradnji između dve vojske tokom Prvog svetskog rata, Frederiko Mondoloni, ambasador Republike Francuske u Beogradu istakao je da velike pobede na bojnom polju ne bi bile moguće da od početka rata, već u leto 1914 godine, nije uspostavljena aktivna vojna saradnja između francuske i srpske vojske.
 
- Francuska je slala vojne stručnjake i finansijski pomogla Srbiji da se opremi, a ulazak Francuske u veliki vojni sukob ne dešava se 1915. godine, kako se često navodi. Tokom Nemačke, Austrougarske i Bugarske ofanzive 1915. godine Francuska flota evakuiše više od 200.000 ljudi - civila i vojnika na ostrvo Krf, gde se srpska vojska oporavila - podsetio je ambasador Republike Francuske u Beogradu.
 
On je rekao da će, kako bi se odala počast velikoj istoriji i zajedničkim sećanjima naših predaka, koji su se borili rame uz rame, Francuska tokom godine organizovati seriju događaja. Ambasador Mondoloni je istakao da su u toku radovi na obnovi Spomenika zahvalnosti na Kalemegdanu, i u tom smislu je zahvalio ministru Vulinu, koji je u ime Vladine komisije, potpisao dokumente neophodne za početak obnove.
 
Ambasador je najavio da će Francuski institut u Srbiji organizovati putujuću izložbu koja će obići mnoge gradove u Srbiji, a biće sastavljena od dokumenata i fotografija koje su prikupili istoričari ali posebno, i od dokumenata i priča koje će građani Srbije želeti da podele sa organizatorom, i u tom smislu uputio poziv svima onima koji raspolažu takvim materijalom da ih dostave, kako bi izložba bila što uspešnija.
 
Ambasador Republike Francuske je najavio i ostale događaje kojima će biti obeležen veliki jubilej - projekcije filmova, manifestacije, ceremonije dodele priznanja i sakralne svečanosti, a kako je rekao, neće nedostajati ni akademskih rasprava i istorijskih analiza.
 
Na konferenciji za novinare on je predstavio i  logo posvećen prijateljstvu Francuske i Srbije i rekao da je njegova zemlja ponosna jer je prijatelj Srbije.

- Obeležavamo prošlost ali smo okrenuti saradnji u budućnosti.
 
Državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković istakao je da je Srbija uvek vodila oslobodilačke a nikad osvajačke ratove.On je podsetio da je naša zemlja počela 2014. godine s obeležavanjem važnih datuma Velikog rata.
 
- Srbija ima više od 6000 ratnih memorijala i oni svedoče kako su i gde su sve naši preci ostavljali svoje živote. Spomenik zahvalnosti Francuskoj je jedini memorijal koji nije posvećen našim ljudima ili vojsci nego stranoj državi - rekao je Stanković i potvrdio da je Vlada Srbije izdvojila 22 miliona dinara za njegovu rekonstrukciju.
 
Plan rekonstrukcije i budući izgled spomenika Zahvalnosti Francuskoj prezentovala je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović koja je izrazila očekivanje da će radovi na monumentu biti završeni do kraja avgusta.
 
Konferenciji za novinare u Ambasadi Republike Francuske u Beogradu prisustvovali su i ministar za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ambasadori savezničkih država u Prvom svetskom ratu Maroka i Belgije.