Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
15.12.2017.

Održana vežba „Zima 2017“




Pokazna taktička vežba Prve brigade sa bojnim gađanjem „Zima 2017“ održana je na Intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“.

Događaju su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković s članovima kolegijuma.  

Cilj združene vežbe, nivoa bataljona, čija je tema bila - borbena grupa u odbrani sa prelaskom u napad, bio je prikazivanje obučenosti snaga za komandovanje i potčinjenih jedinica borbene grupe u pripremi, organizovanju i izvođenju borbene operacije u svim vremenskim uslovima.  

Kroz realizaciju aktivnosti prikazan je način organizovanja i izvođenja taktičke vežbe sa bojnim gađanjem sa borbenom grupom, kao i potreban nivo obučenosti jedinica za izvršavanje postavljenih zadataka u toku izvođenja operacije.

U svom obraćanju nakon vežbe, ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da će, u skladu sa naređenjima dobijenim od vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića,  Vojska Srbije u narednoj godini imati nekoliko težišnih zadataka.

- Na prvom mestu to je unapređenje naše obučenosti i dalji rad na boljoj obuci naših vojnika, na povećanju borbene gotovosti i spremnosti baš svakog našeg pripadnika.  Danas smo videli da je to moguće i mogli smo da se uverimo u izuzetnu obučenost i motivisanost, a slobodno mogu da kažem, i hrabrost pripadnika Vojske Srbije.  Ministarstvo odbrane će sa svoje strane nastaviti da radi na opremanju Vojske, na njenoj modernizaciji i na poboljšanju materijalnog položaja naših pripadnika.

 Ministar odbrane je rekao da mu je drago što javnost može da vidi u kakvim uslovima vežbaju naši vojnici.

- Da se vidi zašto se pripremaju i obučavaju, koliki su napori i odricanja potrebna da bi bili u stanju da ispune najviše standarde koji su pred njima. Drago mi je što javnost može da vidi da se svaki uloženi dinar u pripadnike naše vojske vraća izuzetnim ljudima, i vraća se Vojsci, koja može da garantuje bezbednost i sigurnost na svakom delu naše teritorije.  Danas smo ovom vežbom pokazali da su pripadnici Kopnene vojske, u ovom slučaju,  Prve brigade, na najvišem mogućem nivou i da naša zemlja može da bude mirna i sigurna, a da svaka pretnja već unapred može da bude otklonjena. Ovako snažna vojska je najveći garant mira. Ovako spremna vojska je garant da rata neće biti - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Oficir za planiranje vežbe i komandant Prve brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Petrović rekao je da su današnjim danom dvonedeljne vežbovne aktivnosti na poligonu Pasuljanske livade, u okviru obuke borbene grupe, uspešno završene.

- Pripadnici borbene grupe imali su priliku da osete kako je izvoditi borbena dejstva u teškim vremenskim uslovima. Za obuku borbene grupe u ovakvim uslovima vazno je da njena komanda, i sve jedinice, kroz vežbovne aktivnosti podignu nivo sposobnosti i stvore uslove za dalju obuku koja će takođe podizati nivo osposobljenosti naših snaga - rekao je general Petrović i dodao da izvođenje obuke u ovakvim uslovima jača moral i sposobnost jedinica i obećava da ćemo i u narednoj godini ovakve i slične aktivnosti još uspešnije realizovati.

Vežba "Zima 2017"  pokazala  je uspešno sadejstvo jedinica i rodova i integraciju obuke rodova Kopnene vojske, kao i integraciju dva vida - Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva.