Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
29.09.2017.

Obeležen Dan Specijalne brigadeU pančevačkoj kasarni „Rastko Nemanjić“ danas je obeležen 29. septembar, Dan Specijalne brigade. Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve, kao i brojni građani.
 
Tom prilikom, komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković istakao je da su period između dva praznika obeležile brojne značajne aktivnosti koje je jedinica izvršavala, među kojima je i 800 različitih gađanja, više stotina taktičkih vežbi sa bojnim gađanjem, stacionarno logorovanje sa obukom u letnjim uslovima, više od 1.000 skokova i stotine časova zarona i drugih sadržaja specijalističke obuke, kao i učešće na vežbama međunarodnog karaktera.
 
- Postoje i mnogi drugi pokazatelji da u razvoju savremenih specijalnih jedinica koračamo pravim putem. Jasno je da su naše želje i potrebe veće, kao i sama ambicija da budemo prepoznatljiva specijalna jedinica. Ipak, ta težnja nas nije udaljila od realnosti i zadovoljstvo postignutim rezultatima adekvetvatno je našoj ozbiljnosti i profesionalnom pristupu svakom zadatku. Naša opredeljenja su najviše operativne spasobnosti, i spremnost da se odgovori na izazove i pretnje, do čega ćemo doći samo vrhunskom obukom, odgovornošću i čvrstom vojničkom disciplinom – naglasio je general Veličković.
 
U spomen-sobi Specijalne brigade, nakon vojničkog dela svečanosti i svečanog defilea, položen je i venac u znak sećanja na poginule pripadnike te jedinice. Već tradicionalno, na današnjoj svečanosti posetioci su imali priliku da pogledaju arsenal savremenog naoružanja i opreme koji koristi ova elitna jedinica naše Vojske.
 
Specijalna brigada je formirana 29. septembra 2006. godine objedinjavanjem 72. specijalne brigade, 63. padobranske brigade i delova 82. pomorskog centra i Protivterorističkog odreda „Kobre“.