Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
21.09.2017.

Republika Srbija čuva i brine o deci




Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas predaji školske opreme koju donira ambasada SAD u okviru projekta „Podrška formalnom obrazovnom sistemu Srbije u odgovoru na izbegličku krizu“, u Osnovnoj školi „Branko Pešić“ u Zemunu.

Predaji donacije prisustvovali su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lot, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković, komesar za izbeglice Vladimir Cucić kao i direktor Osnovne škole „Branko Pešić“ Nenad Ćirić.

U okviru navedenog projekta, koji sprovodi Danski savet za izbeglice, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i UNICEF-om donirane su dve pametne table, dva projektora i šest laptopova. Osim toga, 130 dece izbeglica i lokalne dece upisanih u školu “Branko Pešić” dobilo je školske torbe.

Ministar Vulin je naglasio da se na teritoriji Republike Srbije nalazi nešto manje od 4.000 migranata i najveći deo njih je zbrinut u našem sistemu, svi su medicinski zbrinuti, nahranjeni, smešteni u civilizovanim uslovima, o njima se vodi računa baš kao što se vodi računa i o njihovoj deci.

- U našem prosvetnom sistemu negde oko 400 dece migranata uči da piše, da računa, uči da živi baš ovde u Srbiji, iako najveći deo njihovih roditelja nije podneo zahtev za azil mi smo svejedno dopustili deci da dok se nalaze na našem prostoru, na našoj teritoriji mogu da uče i mogu da se pripremaju za budući život. Sva ta deca su medicinski zbrinuta, vakcinisana, zdrava. O njima se vodi računa baš kao što se vodi računa i o našoj deci. Vlada Republike Srbije će nastaviti da se ponaša odgovorno prema migrantima, baš kao što će nastaviti da se ponaša odgovorno prema građanima Srbije, prema našem zakonu, prema našoj teritoriji, rekao je ministar Vulin.

On je dodao da će država voditi računa o zdravlju i dobrobiti svih ljudi koji se nalaze na prostoru Republike Srbije, bez obzira da li su naši državljani ili su došli odnekud.

- To je jedini način da budu sačuvana i zbrinuta i naša deca, baš kao što čuvamo i brinemo o migrantskoj deci. Tako smo radili do sada, tako ćemo nastaviti da radimo. Zahvaljujem svima onima koji su nam svih ovih godina pomagali, podržavali i bili uz nas i bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo moguće, poručio je ministar odbrane i predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova.  
 
Ministar Đorđević takođe je zahvalio svima koji su mnogo učinili za školarce i poručio da će Vlada Srbije nastaviti to da radi i u budućnosti. - A vama, deci, poručujem da uživate u životu, jer život je pred vama, rekao je ministar Đorđević.

Prema rečima ambasadora Skota, u ovoj zemlji se decenijama primećuje da je škola najvažniji deo integracije migranata u Srbiji.

- Pomoću školovanja oni pređu proces integracije. Škola je najvažniji i prvi korak za ovu decu. Oni su prošli teška vremena, ostavili svoju domovinu, putovali daleko, stigli do Srbije koja za većinu porodica nije bila krajnja destinacija. Mi smo zahvalni Srbiji za svoje gostoprimstvo koje oduvek pokazuje prema migrantima, ali i Vladi Srbije za korak kojim su omogućili ovoj deci da pohađaju školu. Zahvaljujući tome, mnogi će verovatno i odlučiti da ostanu u Srbiji, rekao je ambasador Skot.

Komesar za izbeglice je poručio da je mnogo srećan što Srbija ima ovakvu decu i izrazio nadu da će bar neko od njih poželeti da ostane u našoj zemlji. On je dodao da škola i osnovno obrazovanje predstavljaju dobar i značajan deo života i da sva deca treba da pamte to životno doba – i profesore i drugare iz školskih klupa ali i Srbiju.

Osnovna škola „Branko Pešić” je škola koja je upisala najveći broj dece izbeglica u školskoj 2015/2016. godini, tačnije, 70 dece izbeglica je pohađalo nastavu, a u školskoj 2017/2018 upisano je 47 dece izbeglica/migranata, uglavnom dece bez pratnje.