Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
25.07.2017.

Saradnja Ministarstva odbrane i Češke razvojne agencijeDirektor Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima Sektora za politiku odbrane pukovnik dr Katarina Štrbac potpisala je danas sa ambasadorkom Češke Republike u našoj zemlji Ivanom Hlavsovom Memorandum o razumevanju koji se odnosi na donaciju Centru za mirovne operacije Generalštaba Vojske Srbije. Reč je o dokumentu o saradnji između Ministarstva odbrane i Češke razvojne agencije a donacija obuhvata tehničku opremu u vrednosti od oko 30.000 evra. Saradnja je deo projekta „Podrška razvijanju nacionalnih kapaciteta Republike Srbije za civilni doprinos operacijama podrške miru i menadžmenta civilnih kriza“, u kome Ministarstvo odbrane učestvuje sa Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom za evropske integracije i Centrom za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond), a koji finansira Češka razvojna agencija Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike.

Današnjem potpisivanju su prisustvovali i načelnik uprave za Operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Duško Žarković i zastupnik načelnika Centra za mirovne operacije pukovnik Nikola Dejanović. Tom prilikom, delegacija predvođena ambasadorkom Hlavsovom, obišla je kapacitete Centra za mirovne operacije, a prisustvovala je i prezentaciji o zadacima, nameni i sistemu obuke koja se u Centru izvodi. 

U skladu sa zahtevima Evropske unije za jačanje kapaciteta Srbije za učešće u civilnim misijama, kao i dogovorom na sastanku Pregovaračke grupe za poglavlje 31, u martu 2016. godine odlukom ministra odbrane formirana je Podgrupa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije zadužena za obezbeđivanje zakonskog okvira i jačanje institucionalnih kapaciteta za učešće Srbije u civilnim misijama Evropske unije. Rukovodilac Podgrupe je pukovnik Katarina Štrbac, članovi su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Rezultat dosadašnjeg rada Podgrupe je usaglašen Akcioni plan, koji proizilazi iz Izveštaja o potrebi uspostavljanja nacionalnog zakonodavnog okvira i institucijalnih kapaciteta za učešće civilnih struktura iz Srbije u multinacionalnim operacijama, usvojen na sednici Vlade u maju 2017. godine. 

Tim dokumentom je predviđeno da se u Centru za mirovne operacije sprovodi obuka civila pred raspoređivanje u multinacionalne operacije. U skladu s tim, Centar trenutno priprema osnovni program po kome će se obučavati civilni eksperti koje će Srbija uputiti u neku od misija Evropske unije.