Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
14.07.2017.

Srbija insistira na formiranju Zajednice srpskih opština



Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se sa ambasadorom SR Nemačke Akselom Ditmanom.


Tokom razgovora potvrđeno je da su politički odnosi dve zemlje na istorijskom vrhuncu što je rezultat kontinuiranih susreta na visokom nivou i ličnog prijateljstva predsednika Vučića i kancelarke Merkel, a sveukupno je rezultiralo i unapređenjem ekonomske saradnje u obostranom interesu.

Istovremeno, rekao je ministar Vulin, saradnja Srbije i Nemačke je aktivan doprinos ubrzanom priključenju Srbije Evropskoj uniji i izuzetno cenimo podršku i razumevanje Nemačke na tom putu, naglasio je ministar odbrane, dok je nemački ambasador istakao da je Nemačka blizak i pouzdan partner Srbije na njenom putu u Evropsku uniju, te da se poglavlja 23 i 24 odnose na vladavinu prava i te reforme nisu u vezi sa poglavljem 35.

Vulin je istakao da poglavlje 35 nije zamena za briselski dijalog, te da Srbija insistira na hitnoj implementaciji dosadašnjih dogovora iz Briselskog sporazuma, a posebno na formiranju Zajednice srpskih opština, što očekuje od onog ko formira vladu na KiM.

Ministar odbrane je rekao da Srbija nastoji da mirnim sredstvima obezbedi normalan život srpske zajednice na prostoru KiM, gde jedino KFOR prepoznaje kao partnera i nosioca stabilnosti.



Na sastanku je konstatovano da saradnja dve zemlje u oblasti odbrane prati nivo ukupnih bilateralnih odnosa, a Vulin je istakao da smo podjednako zadovoljni postignutim nivoom saradnje sa NATO kroz Partnerstvo za mir, kao i sa pozicijom posmatrača u ODKB.

Ministarstvo odbrane nastavlja sa izbalansiranom politikom odbrane u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću, te će u skladu sa definisanim nacionalnim interesima raditi na unapređenju i daljem razvoju odnosa sa svim državama i međunarodnim organizacijama.
Stoga je, rekao je Vulin, saradnja u oblasti odbrane sa zemljama regiona na visokom nivou i često pokretač unapređenja ukupnih odnosa, budući da je Srbija svesna da jedino kroz dijalog i saradnju, kao i integraciju država Zapadnog Balkana u EU, može da se uspostavi dugoročna stabilnost u regionu.
Na sastanku je bilo reči i o doprinosu koji Srbija kroz učešće u multinacionalnim operacijama UN i EU daje globalnoj stabilnosti, te je Vulin potvrdio de će se nastaviti kontinuitet tog angažovanja.

Ministar odbrane upoznao je ambasadora Ditmana i sa snažnom podrškom koju Zajedničke snage Vojske Srbije i Policije pružaju pri ublažavanju posledica migrantske krize, naglasivši da je od početka njihovog angažovanja sprečen ilegalan prelazak više od 21.300 migranata.