Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
06.04.2017.

Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata u JugoslavijiKomemorativnim svečanostima i polaganjem venaca danas je obeleženo 76 godina od bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, čime je počeo napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu.

Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji 
Uz državne i vojne počasti, u ime Vlade Republike Srbije kraj Spomenika pilotima braniocima Beograda aprila 1941. venac je položio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, u pratnji komandanta Komande za obuku general-potpukovnika Đokice Petrovića i zamenika komandanta Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije general-majora Slavoljuba Janićijevića.

Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji 
Vence su položili i delegacija RV i PVO Vojske Srbije, koju je predvodio general-major Ranko Živak, predstavnici grada Beograda, kao i udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. 
 
Na području Kraljevine Jugoslavije Drugi svetski rat otpočeo je bombardovanjem Beograda 6. aprila 1941. godine. Masovno bombardovanje gradova dovelo je do velikog broja žrtava i značajnih materijalnih razaranja, poput uništenja zdanja mnogih obrazovnih, zdravstvenih i ustanova kulture.