Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
03.03.2017.

Ministar Đorđević na konferenciji „Zaštita životne sredine i žene u Srbiji“



Ministar odbrane Zoran Đorđević govorio je danas na prvoj nacionalnoj konferenciji „Zaštita životne sredine i žene u Srbiji“ u okviru segmenta posvećenom bezbednosti i životnoj sredini iz rodnog aspekta.
 
Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog poziva da govori na ovom skupu, imajući u vidu da je donedavno obavljao funkciju predsednika Političkog saveta u Vladi Republike Srbije za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana „Žene, mir i bezbednost“ za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN.
 
- Tema o kojoj danas govorimo, a koja se odnosi na bezbednost i zaštitu životne sredine, je veoma zahtevna ali i izazovna jer skoro da i nema naučnih i stručnih radova objavljenih na tu temu, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Ipak, to ne umanjuje njen značaj jer segment ekološke bezbednosti veoma je važan na nivou razmatranja problema globalne, regionalne, ali i nacionalne bezbednosti – naglasio je ministar Đorđević.
 
On je rekao da pitanje globalnog zagrevanja, klimatskih promena, zagađenja i očuvanja životne sredine, erozija zemljišta, poplava, gladi, odnosno proizvodnja hrane, posebno proizvodnja zdrave i genetski nemodifikovane hrane, zauzimaju sve više prostora u našim životima, tražeći odgovarajuće odgovore i rešenja od resornih ministarstava.
 
Prema njegovim rečima, doprinos koji muškarci i žene daju očuvanju zdrave životne sredine i proizvodnji zdrave hrane, nije podjednak i nije jednako vidljiv.
 
- I svetske i domaće statistike pokazuju da su upravo žene najčešće angažovane u poljoprivredi i proizvodnji hrane za svoja domaćinstva, kao i u pripremi obroka za članove svoje porodice i da su stoga veoma zainteresovane za sve oblike edukacije o bezbednosti hrane i vode, ali i za uključenje u odlučivanje o pitanjima od značaja za širu zajednicu i za efikasno sprovođenje politike rodne ravnopravnosti – istakao je ministar odbrane dodajući da je upravo zbog toga neophodno obezbediti veću zastupljenost na svim nivoima odlučivanja o pitanjima ekološke bezbednosti, a posebno na lokalnom nivou, u savetima za bezbednost, što je jedna od aktivnosti sadržanih u novom akcionom planu za primenu Rezolucije 1325 SB UN.

 
Današnju konferenciju otvorila je predsednica Narodne skupštine koja je konstatovala da je veza između održivog razvoja, životne sredine i rodne ravnopravnosti važna radi ukupnog razvoja društva.
 
Okupljeni oko teme koja promoviše pravo na zdravu životnu sredinu i rodnu ravnopravnost, na konferenciji u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, svoja izlaganja će imati i predstavnici Narodne skupštine, Vlade, diplomatskog kora, naučnih i drugih institucija.

Obraćanje ministra Đorđevića na Konferenciji