Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
21.02.2017.

Ministar Đorđević na konferenciji „Finansiranje bezbednosti za 21. vek“




Ministar odbrane Zoran Đorđević danas je na konferenciji „Finansiranje bezbednosti za 21. vek“ govorio na prvom panelu pod nazivom „Pametna odbrana: kako da sa malo postignemo više“.

Na skupu u hotelu Zira, organizator, Beogradski centar za bezbednosnu politiku okupio je relevantne sagovornike iz institucija sektora bezbednosti, nezavisnih regulatornih tela, međunarodne stručnjake i predstavnike civilnog društva.

Nakon uvodnog obraćanja šefa Odseka za pravdu, unutrašnje poslove i socijalnu inkluziju Delegacije EU u Srbiji Nikolasa Bizela, i Predraga Petrovića, izvršnog direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ministar Đorđević razgovarao je sa Katarinom Đokić, iz  Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, o tome kako se Ministarstvo odbrane prilagodilo promenama budžeta poslednjih godina, na koji način Srbija održava i unapređuje odbrambene sposobnosti, kao i o prioritetima razvoja sistema odbrane.

Govoreći o načinu na koji se obezbeđuju uštede u Ministarstvu odbrane, ministar je spomenuo jeftinije i zajedničke nabavke, koje se obavljaju sa drugim institucijama, i koje obezbeđuju povoljniju cenu ali je posebno istakao veću kontrolu i transparentno trošenje budžetskih sredstava.

Kad je reč o mehanizmima kontrole trošenja novca u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije danas, ministar Đorđević je spomenuo da se sa više instanci nadgleda i kontroliše svaka javna nabavka te da su uštede realnost do koje je došlo strogim poštovanjem procedura ali i podizanjem integriteta, a da su kontrole revizora nedvosmisleno pokazale da se sve radi u skladu sa zakonom.

– Upravo radi toga, Ministarstvo odbrane uzima se kao primer dobre prakse, a isto je i kad je reč o planiranju, istakao je ministar Đorđević, i, odgovarajući na pitanja budućnosti razvoja projekta „supergaleb g-4“, najavio razvoj i drugih sredstava, uz tri kapitalna projekta koji su u planu za ovu godinu.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od novih strateških dokumenata u sistemu odbrane, koji su u fazi izrade, ministar Đorđević je rekao da se time bavi interresorna komisija, na bazi iskazanih potreba sistema odbrane, nakon čega sledi čitava procedura, uključujući i javnu raspravu i odluku Vlade, posle koje će dokumenti dobiti svoju konačnu formu.

– Kao ministar mogu da govorim o tome šta nam je plan za naredne dve godine, a to je opremanje Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, kao i Vojske novim artiljerijskim oružjem i oruđem, uglavnom domaće proizvodnje. Tu su „nora“, „lazar“, „morava“, a imamo i nova sredstva koja treba da prođu proceduru u Tehničkom opitnom centru – rekao je ministar i podsetio na planove o opremanju 1500 vojnika, koji će imati najsavremeniju opremu za  brzo reagovanje.

Ministar je podsetio i da je tokom 2016. godine u namensku industriju država uložila 46 miliona evra, i da se efekti po srpsku ekonomiju pomno prate, a da je najveći među njima porast izvoza, koji bi, u narednih 5 do 6 godina, mogao da premaši iznos od milijardu evra.

Drugi panel današnje konferencije bio je fokusiran na rizične i neefikasne nabavke u sektoru bezbednosti i posledice koje takve nabavke imaju na funkcionisanje bezbednosnih institucija, prava svojih zaposlenih i sigurnost građana. Cilj razgovora bio je obezbeđivanje preporuka za postizanje pametnih nabavki u sektoru bezbednosti do 2020. godine, dok je rasprava na trećem panelu bila posvećena lošoj praksi nabavke privatnog obezbeđenja od strane javnih institucija u Srbiji.

Današnji skup je realizovan kao završna konferencija projekta „PRO-CURE: Jačanje civilnog nadzora nad javnim nabavkama u sektoru bezbednosti”, koji sprovode BCBP i Društvo protiv korupcije uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije.