Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
05.12.2016.

Ministar Đorđević u Slovačkoj potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane



Ministar odbrane Zoran Đorđević, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Slovačkoj, sastao se danas sa ministrom odbrane te zemlje Peterom Gajdošem.
 Ministar Đorđević u Slovačkoj potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane

Ministri su potpisali Sporazum o saradnji u oblasti odbrane između vlada Srbije i Slovačke, uz obostranu saglasnost da kontinuirani i intenzivni politički dijalog na svim nivoima, pozitivna iskustva, stečeno poverenje i čvrste veze iz zajedničkog angažmana u UN misiji na Kipru, kao i visok stepen razumevanja o globalnim pitanjima, predstavljaju odličnu osnovu za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane.
 
Ministar Đorđević je zahvalio na podršci koju Slovačka pruža u evropskim integracijama i očuvanju suvereniteta Srbije, te naglasio da ceni doprinos Ambasade Republike Slovačke kao Kontakt ambasade za saradnju Republike Srbije sa NATO u prethodnom četvorogodišnjem periodu.
 
Đorđević je ocenio bilateralnu vojnu saradnju razvijenom, uz mogućnost daljeg unapređenja, i kao ključni segment saradnje podržao nastavak zajedničkog angažovanja u misiji UNFICYP na Kipru. Istakao je pozitivna iskustva i odličnu saradnju pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Republike Slovačke u toj misiji i angažman pešadijskog voda Vojske Srbije u okviru slovačkog kontingenta.

Ministar Đorđević u Slovačkoj potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane 
Ministar Gajdoš istakao je tradicionalne prijateljske odnose dve zemlje kao odličnu osnovu za kvalitetnu saradnju u oblasti odbrane, a u skladu sa aktuelnim ekonomskim mogućnostima. Ponudio je nastavak podrške i razmenu iskustava u procesu evrointegracija Republike Srbije.
 
Analizirajući aktuelnu političko-bezbednosnu situaciju u regionu i svetu, Đorđević i Gajdoš su istakli značaj mogućeg preduzimanju zajedničkih aktivnosti za sveobuhvatnije rešavanje bezbednosnih pretnji.
 
Tokom posete Slovačkoj ministar Đorđević je posetio Narodnu skupštinu i razgovarao sa predsednikom Odbora za bezbednost Antonom Hrnkom.
 
Ministar odbrane Zoran Đorđević prethodno je  obišao i  vojničko groblje u Velikom Međeru i položio venac na Spomen obeležje stradalim srpskim vojnicima.