Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
08.11.2016.

Izložba o bombardovanju beogradskog Univerziteta u Velikom ratu



Izložba o bombardovanju beogradskog Univerziteta u Velikom ratuDa varvarstvo rata podrazumeva i uništenje kulturnih spomenika i obrazovnih centara, odavno je poznato. Izložba o bombardovanju zgrade Kapetan Mišinog zdanja koja je bila i ostala centralno zdanje beogradske Velike Škole, zatim Liceja i na kraju Univerziteta, koja je danas otvorena u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije pokazuje upravo jedan takav, manje poznat, detalj iz istorije Prvog svetskog rata. Ističući da je ovo još jedan u nizu događaja kojima Medija centar „Odbrana“ obeležava stogodišnjicu Velikog rata, potpukovnik Zoran Krupež, zamenik direktora Medija centra, naglasio je da je teško i navesti sve uništeno tokom tog doba velikog stradanja.
 
- Utoliko je značaj ovih fotografija, od kojih svaka govori hiljadu reči, veći, kao i cele postavke koja na jednom mestu, pokazuje stradanje Univerziteta, rekao je potpukovinik Krupež na otvaranju.
 
Izložba o bombardovanju beogradskog Univerziteta u Velikom ratuDirektor Pedagoškog muzeja Božidar Zejak pojasnio je da je izložba treći put pred publikom. On je dodao i da je za srpsku duhovnost, rušenje i stradanje već odavno tradicija, o čemu svedoči paljenje moštiju Svetog Save na Vračaru, i ostaci Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu.
 
Branislava Jordanović iz Pedagoškog muzeja,  autorka izložbe, istakla je značaj dr Đorđa Stanojevića, onovremenog rektora Univerziteta, koga smatramo i začetnikom umetničke fotografije u Srbiji. On je zabeležio da je Kapetan Mišino zdanje, tj. Univerzitet, kao jedna od najviših zgrada u tadašnjem Beogradu, bombardovan već prve noći rata i da je bio redovna meta. Fotografije koje je snimio poslao je u Pariz, gde  ih je najpre objavio list „Liberasion“, a potom su, uz pomoć tadašnjeg direktora Direktorata za obrazovanje, Lisjena Ponekarea, brata poznatog političara, objavljene i u posebnoj knjizi, 1915. godine.
 
Izložba o bombardovanju beogradskog Univerziteta u Velikom ratuVladimir Bumbaširević, rektor Beogradskog Univerziteta, podsetio je da nijedna zemlja učesnica tog ratnog sukoba nije tako skupo platila svoju slobodu kao Srbija. „Zato je ovo pravo vreme da i Beograd vidi ovu izložbu“, rekao je Bumbaširević.
 
Izložba koja se može videti u Domu Vojske do 26. novembra, realizovana je u saradnji sa Pedagoškim muzejom, najzaslužnijim za istraživanje čiji je rezultat i ovaj kulturni događaj, ali i Hemijskim fakultetom koji je iz svoje istorijske zbirke izdvojio i pozajmio stare laboratorijske artefakte kako bi izložba bila potpunija.