Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.09.2016.

Susret ministra odbrane sa nemačkim ambasadorom



Susret ministra Đorđevića sa nemačkim ambasadoromMinistar odbrane Zoran Đorđević razgovarao je sa ambasadorom SR Nemačke Akselom Ditmanom o daljem razvoju saradnje u oblasti odbrane.
 
Đorđević i Ditman su se saglasili da odlična i intenzivna saradnja u toj oblasti prati i podstiče razvoj ukupnih odnosa dve zemlje, koji se nalaze na istorijskom vrhuncu i karakterišu ih česti susreti i konsultacije na visokom nivou. Rezultat toga jesu i razvijeni ekonomski odnosi koji Nemačku svrstavaju u red najvećih ekonomskih partnera Srbije.
 
Takva saradnja, naglasio je ministar odbrane, značajan je korak ka ubrzanom priključenju Evropskoj uniji, što je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije. Na tom putu, u periodu otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU, Srbiji je posebno važna podrška i razumevanje Nemačke kao ključne države EU.
 
U okviru saradnje sa EU, Ministarstvo odbrane već doprinosi realizaciji Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, i to kroz angažovanje u operacijama za upravljanje krizama, produbljivanjem saradnje sa Evropskom odbrambenom agencijom, kao i učešćem na sastancima visokog nivoa i usavršavanjem kadrova u toj oblasti.
 
Od izuzetnog značaja je i saradnja u oblasti učešća u multinacionalnim operacijama, gde je ostvaren  profesionalni odnos sa nemačkim kolegama u okviru priprema, obuke i samog upućivanja mobilnog medicinskog tima u zonu misije u Maliju (EUTM), te je izražena namera da se nastavi zajedničko angažovanje u narednom periodu.
 
Na sastanku je bilo reči i o aktuelnoj migrantskoj krizi koja predstavlja zajednički problem čije rešenje mora biti postignuto dogovorom EU i celokupne međunarodne zajednice. Ministar Đorđević je rekao da razumemo probleme i iskustva Nemačke koja je pogođena tom krizom više nego druge zemlje, ali smatramo da je Srbija kao tranzitna zemlja i kandidat za članstvo u EU, pokazala visok stepen solidarnosti i umeće u upravljanju krizom. Stoga apelujemo na veće poverenje i razumevanje evropskih zemalja o tom, ali i ostalim zajedničkim pitanjima i problemima.
 
U cilju produbljivanja vojne saradnje dveju zemalja, u narednom periodu planira se i susret Đorđevića sa nemačkom ministarkom odbrane.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.09.2016
mp4 (23,91 MB)
Sastanak