Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.09.2016.

Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije



PromocijaNajmlađi potporučnici Vojske Srbije promovisani su danas na svečanoj ceremoniji ispred Doma Narodne skupštine. Prve oficirske činove ponelo je 158 kadeta i kadetkinja 137. klase Vojne akademije i njih 29 iz 2. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Već tradicionalno, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić uručio je sablje najboljim kadetima Vojne akademije - Lazaru Stojniću (9,73 - studijski program Vojnomašinsko inženjerstvo), Jeleni Nikolić, ( 9,60 - studijski program Logistika odbrane) i Emiliji Pešić, (9,58 - studijski program Menadžment u odbrani).

Kad je reč o vidovima, u Kopnenoj vojsci najbolji je Stefan Radonjić, (opšti uspeh 9,47 - studijski program Menadžment odbrane), a u vidu Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana, Aleksandar Stevanović, (9,23 - studijski program Vojno vazduhoplovstvo) .

Najbolji kadet na Medicinskom fakultetu VMA je Nemanja Jaćimović (opšti uspeh 10), a slede ga Jadranka Zarić, ( 9,98) i Jelena Katić (9,96). Njima je ministar odbrane Zoran Đorđević uručio paradne bodeže, a najuspešnijim kadetima vida Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, pištolje sa posvetom, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.
Promocija potporučnika
Promociji potporučnika, osim najvišeg državnog i vojnog rukovodstva, prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, delegacija oružanih snaga prijateljskih zemalja, verskih organizacija, brojni gosti iz zemlje i inostranstva, porodice i prijatelji bivših kadeta i mnogobrojni građani.

Čestitajući kadetima prve oficirske činove, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je potvrdio veru u njihovu buduću uspešnu karijeru u uniformi srpskog vojnika, uniformi koja je svoju istoriju slavno obeležila pobedama i uspesima u odbrani svoje zemlje.

– Od kada Srbija postoji, na njenu Vojsku pada težak i častan teret - da očuva državu boreći se za slobodu i pravdu protiv zla koje je mnogostruko nadjačavalo. Tokom vekova bremenitih sudbinskim događajima, doprinos vojske Srbiji nadrastao je sve ostale, postao je toliko veliki da iz njega i danas mlade generacije crpe nadahnuće kao iz nepresušnog vrela uvek izdašnog u davanju primera čovečnosti, junaštva, vojničke časti i ljudske čestitosti - rekao je predsednik i istakao da su oficiri svoja znanja sticali u srpskim vojnim školama i da smo na tu tradiciju posebno ponosni, jer je Vojna akademija dala ogroman doprinos u sveukupnom razvoju obrazovanja u Srbiji, gotovo u istoj meri u kojoj je vojska Srbije doprinosila očuvanju njene slobode.
Promocija potporucnika 2016
Predsednik je potvrdio da smo danas ponosni što naše vojno školstvo uspostavlja nove standarde i podiže ih iz semestra u semestar, što učvršćuje uverenje da se naši budući oficiri na studijskim programima Vojne akademije obrazuju tako da u svemu budu dorasli svojim kolegama iz ostalih evropskih zemalja, a da ih u mnogim segmentima školovanja čak i nadmašuju.

Obraćajući se najmlađim potporučnicima Vojske Srbije, poručio im je da će odlučivanje o veoma značajnim delovima svakodnevice vojničkih kolektiva u kojima će biti raspoređeni, biti njihov početni zadatak.

– Prvi radni dani koje ćete provesti na svojoj početnoj oficirskoj dužnosti tražiće od vas da pokažete koliko ste umešni i koliko imate vrlina neophodnih za uspešan rad sa ljudima. Od vas i odnosa koji uspostavite sa jedinicom, u najvećoj meri zavisiće izvršenje postavljenog zadatka – rekao je vrhovni komandant Vojske i dodao da će uspeti samo ako u onima kojima komanduju uvek prepoznaju ljude i saborce u punom smislu reči, one sa kojima će kao jedna, jedinstvena i nedeljiva celina, ispuniti svoju svetu dužnost na koju su se obavezali zakletvom Srbiji.

Predsednik Srbije je rekao da je veliki odziv svršenih maturanata koji se prijavljuju na konkurse za profesionalnu vojnu službu i za vojne škole najbolji pokazatelj poverenja građana u Vojsku Srbije.
Promocija potporucnika
– Očuvanje i povećanje ugleda naše Vojske i vojne profesije i u vremenu pred nama biće jedna od glavnih smernica ukupnih aktivnosti države. Budućnost ne smemo čekati bez valjane pripreme za sve moguće okolnosti, pa i za one preteće po bezbednost građana. Zato Vojska Srbije ostaje snažan i odlučan garant zaštite nacionalnih interesa - rekao je, između ostalog Nikolić i potvrdio da razvoj, modernizacija, opremanje i naoružavanje Vojske Srbije spadaju u prioritetne aktivnosti, a da to važi i za naučnoistraživačku i obrazovnu delatnost u oblasti odbrane.

Upozorivši da se danas svet menja na gore, i da „mnogi posežu za tuđim“, predsednik je još jednom svima uputio poziv na razgovor i dogovor, i potvrdio da je, u suočavanju sa teškim problemima kojima nijedna zemlja pojedinačno nije dorasla, međunarodna saradnja potrebnija nego ikada ranije.

– Efikasna i profesionalna vojska osposobljena za izvršavanje projektovanih misija i zadataka, izgrađuje se i kroz interoperabilnost sa drugim armijama. U tom smislu, bliska saradnja naše zemlje sa svim državama sveta pruža priliku oficirima naše Vojske da na visokom profesionalnom nivou odmere snagu i uporede uvežbanost sa kolegama iz mnogobrojnih zemalja - rekao je Nikolić i dodao da je svako od takvih odmeravanja pokazalo da nimalo ne zaostajemo za oficirima iz armija mnogo većih i ekonomski snažnijih država, te da ćemo nastaviti da učestvujemo u izgradnji mira koliko god je u našoj moći.

Promocija potporucnikaZavršavajući svoje obraćanje, predsednik Republike je rekao da zna da će najmlađi potporučnici Vojske Srbije sa puno volje i entuzijazma nastaviti putem „divjunaka“ srpske istorije, da će svojim stečenim obrazovanjem i svojom oficirskom i ljudskom čašću posvećeno obavljati svoj životni poziv i učiniti da Srbija u miru ostvaruje napredak na svim poljima.

– To je naša sveta dužnost pred precima i potomcima podjednako, zaključio je predsednik Nikolić.

Čestitajući dojučerašnjim kadetima prve oficirske činove, načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković predstavio je aktuelni trenutak te vojnoobrazovne institucije i potvrdio da ona neprekidno jača obrazovne kapacitete.

Današnji slavljenici, da bi došli do prvih oficirskih činova, morali su da prođu trnovit put, učestvuju na mnogim vežbama, poligonima, logorovanjima, primenjenim oblicima nastave, stručnoj praksi, javnim manifestacijama od državnog značaja i sportskim prvenstvima na kojima su dostojno predstavljali Vojsku Srbije i Ministarstvo odbrane, rekao je general Zeković.

– Ovoj generaciji imponuje što ima čast da svoj prvi oficirski čin dobije ispred zdanja Doma Narodne skupštine, i replike kajmakčalanske osmatračnice, gde su velikani srpske istorije započinjali njeno oslobađanje i njen vaskrs, rekao je načelnik Vojne akademije i najmlađim oficirima poručio da ne zaborave akademske devize koje su ih krasile svih godina za nama, da je znanje njihovo oružje, a čast njihova imovina.
Promocija potporucnika
Načelnik Vojne akademije je dodao da će Vojna akademija i dalje pratiti njihov rad i radovati se svakom uspehu koji postignu i čekati ih na novim nivoima usavršavanja.

Obraćajući se u ime kolega iz 137. klase, prvi u rangu Vojne akademije, potporučnik Lazar Stojnić rekao je da su četiri godine školovanja dug i naporan put, pun rada i odricanja, prepreka i neprospavanih noći.

– Stajemo u stroj srpskih oficira, a to nije mala ni jednostavna stvar, jer je održati ugled srpskog oficira težak zadatak, ali sa sigurnošću mogu da kažem da će oficiri 137. klase ispuniti to očekivanje, rekao je Stojnić i potvrdio da će dodeljenu sablju, u koju su školski dani urezali mnoštvo prelepih uspomena, nositi ponosno.

Potporučnik Stojnić je dodao da će novoproizvedeni oficiri Vojske Srbije stečena znanja i veštine koristiti u budućem radu i svakodnevnom životu, i, obraćajući se roditeljima, poručio da treba da budu ponosni na svoju decu isto onoliko koliko su deca ponosna na njih.

– Mi ćemo i dalje biti posvećeni oficirskom pozivu i bezuslovno ćemo voleti namučenu majku Srbiju, hrabro joj braniti čast, čime ćemo sticati i lični ugled, rekao je prvi u rangu Vojne akademije.

Pozdrav najmlađim kolegama uputio je i pilot potpukovnik Milovan Đorđević, iz jednog od aviona MiG- 29 Vojske Srbije, koji su preletima uveličali današnju svečanost.
Promocija potporucnika 2016
- Najmlađim kolegama čestitam prvi oficirski čin! Služite časno svome narodu i budite ponos svoje otadžbine. Živela Srbija! - poručio je potpukovnik Đorđević.

Uz defile najmlađih potporučnika i kadeta Univerziteta odbrane i prelet vazduhoplova Vojske Srbije, program svečanosti upotpunio je nastup Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane &39;&39;Stanislav Binički&39;&39; i Reprezentativnog orkestra Garde.

Premijerno, podstaknuta obnovljenom tradicijom egzercira Garde Vojske Srbije, sekcija za strojevu obuku Vojne akademije izvela je strojevi prikaz radnji u mestu i kretanju.

Svečanost povodom promocije potporučnika ispred Doma Narodne skupštine, koja je bila u znaku obeležavanja velike srpske ofanzive na Solunskom frontu, održana je jedanaesti put, a u čin potporučnika ove godine proizveden je i kadet iz Angole Aureo Ramos Bernardo.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.09.2016
mp4 (52,54 MB)
Obraćanje potporučnika Lazara Stojnića
12.09.2016
mp4 (95,07 MB)
Svečanost