Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.09.2016.

Svečanost povodom dodele diploma Drugoj klasi Medicinskog fakulteta VMA



Svečanost povodom dodele diploma Drugoj klasi Medicinskog fakulteta VMA Na Vojnomedicinskoj akademiji danas su dodeljene diplome integrisanih studija medicine Drugoj klasi Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu. Skupu su prisustvovali prorektor Univerziteta odbrane, nastavnici Medicinskog fakulteta VMA, kadeti, kadetkinje i njihovi roditelji.

Kadetima i kadetkinjama se obratio pukovnik prof. dr Dragan Dinčić, zamenik načelnika VMA. On je istakao kako je mladost najveća vrednost Srbije, a mladost vojnih medicinara je, prema njegovim rečima, dodatno obogaćena ogromnim znanjem.

– Nama ostaje da vam, ako znamo i ako možemo, odškrinemo prozore ili vrata, a da vi nastavite da hodate bez ili sa što manje trenja, ili barem da ne učinimo nešto što će vam usporiti korake ili oduzimati suviše snage – rekao je pukovnik prof. dr Dinčić. On je istakao da je Medicinski fakultet, zajedno sa Vojnomedicinskom akademijom, postao „efikasan proizvođač mladih doktora” i da uvek u razgovorima sa brojnim stranim delegacijama koje posećuju VMA, koristi priliku da napomene da su oni verovatno i najbolji među najboljima. Zamenik načelnika VMA je rekao da se raduje njihovim prvim radnim mestima, a lično i dolascima na specijalizacije, dalje školovanje.
Svečanost povodom dodele diploma Drugoj klasi Medicinskog fakulteta VMA
Kadetima su uručene diplome, najpre najboljima u rangu – Nemanji Jaćimoviću, sa prosekom 10,00, Jadranki Zarić sa 9,98 i Jeleni Katić sa 9,96. Potom su položili Hipokratovu zakletvu, nakon čega im se obratio dekan Medicinskog fakulteta VMA pukovnik prof. dr Nebojša Jović, čestitajući završetak studija i početak profesionalne medicinske i vojničke karijere.

– Svih ovih godina ste učili, radili i živeli život budućeg vojnog lekara. Videli ste šta vas čeka i niste se uplašili već još revnosnije ispunjavali svoje zadatke. Ponosni smo na vas jer ste izrasli u sjajne mlade ljude jer samo takvi mogu savesno raditi u skladu sa Hipokratovom zakletvom i zakletvom otadžbini – istakao je pukovnik prof. dr Jović.

Mladi vojni lekari će sutra na svečanom skupu ispred Skupštine Srbije biti promovisani u prve oficirske činove.

Počev od ove godine, najboljem u klasi Medicinskog fakulteta VMA biće uručivana nagrada iz novoosnovane fondacije „Profesor Stevan Šefer”. Reč je o umetničkoj nagradi – slikama Slobodanke Rakić Šefer. Ona je ove godine svoju sliku uručila Nemanji Jaćimoviću, najboljem kadetu Druge klase Medicinskog fakulteta VMA.