Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.09.2016.

Konferencija o mirovnim operacijama UN




Министар одбране Зоран Ђорђевић, са делегацијом Министарства одбране, учествује у раду Конференције о мировним операцијама Уједињених нација која се одржава у Лондону.

На конференцији се разматрају предузете мере и напредак остварен на обезбеђењу довољних критичних ресурса за ангажовање у мировним операцијама, које су државе контрибутори снага најавиле на Самиту шефова држава о мировним операцијама УН одржаном крајем септембра 2015. године у седишту УН. Поред тога, сагледавају се начини за унапређење мировних операција УН и питања учешћа жена у мировним операцијама.

У оквиру панела „Унапређење очувања мира – жене, мир и безбедност“ министар Ђорђевић је изнео резултате остварене на пољу поштовања права на једнакост, равноправно учешће и заступљеност жена и мушкараца у свим областима друштвеног живота у Републици Србији, са посебним освртом на учешће жена у мултинационалним операцијама. Као председавајући Политичког савета Владе за родну равноправност и примену Националног акционог плана за спровођење Резолуције Савета безбедности УН 1325 – Жене, мир и безбедност, Ђорђевић је изнео спремност Србије да своја искуства и знања у том домену дели са другима, а све у циљу свеобухватног унапређења капацитета УН за очување мира и безбедности у свету.

Током Конференције министар одбране састао се са помоћником генералног секретара УН за мировне операције Ервом Ладсуом и представио досадашњи напредак Републике Србије у области развоја номинованих капацитета за учешће у мултинационалним операцијама, укључујући штабне официре, санитетски тим за евакуацију ваздушним путем и инжињеријску чету опште намене.
Министар Ђорђевић је истакао да Република Србија учешћем у мировним операцијама УН даје конкретан допринос успостављању и очувању мира и безбедности у свету и нагласио да Министарство одбране и Војска Србије посебну пажњу придају повећању броја жена ангажованих у мултинационалним операцијама. Од 332 тренутно ангажована припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама, 38 су жене, што је више од 11 одсто.

Током сусрета са министарком одбране Краљевине Норвешке Ине Ериксен Сораиде, министар Ђорђевић је изразио задовољство успостављеном сарадњом у домену одбране. Пренео је захвалност Норвешкој која је у протеклих десет година подржала реформу система одбране кроз 27 пројеката и донирала значајна средстава, што је чини једном од највећих донатора Министарства одбране Републике Србије. Нагласио је да Норвешка представља једну од најзначајнијих земаља у експертској и финансијској подршци у области војне медицине, реформе војног образовања и планирања одбране. „Поносни смо на чињеницу да је наше заједничко учешће у мултинационалној операцији у Чаду било врхунац сарадње у области одбране“, рекао је министар Ђорђевић. Посебно је захвалио на донацији Лаке пољске болнице и њеном доопремању, чији капацитети су били ангажовани и током катастрофалних поплава у Србији. Пренео је очекивање за наставак сарадње у даљем функционисању Балканских војномедицинских снага.

Министри су изразили уверење у позитиван тренд сарадње и неопходност званичног билатералног сусрета на којем би били сагледани досадашњи резултати сарадње, али и извршена приоритизација и дефинисане области сарадње које би биле развијане на вишегодишњем нивоу, према пројектним циклусима.

У наставку Конференције министар одбране састаће се и са министром одбране Мајклом Фелоном и подсекретаром за политику одбране САД Брајаном Мек Кионом.

Целокупно обраћање министра одбране у оквиру панела „Унапређење очувања мира – жене, мир и безбедност“ можете преузети овде