Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.09.2016.

Susret generala Dikovića i Bartmana



Susret generala Dikovića i BartmanaNačelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Markom Bartmanom u Beogradu.

Govoreći o značaju posete, general Diković je istakao da je reč o drugoj zvaničnoj poseti generala Bartmana našoj zemlji od kada je na dužnosti komandanta, a da se saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja razvija već deset godina u okviru državnog partnerstva Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

– Za proteklih deset godina pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske SrbijeSusret generala Dikovića i Bartmana dosledno su realizovali strategijske ciljeve partnerstva između Srbije i SAD, koji su bili u nadležnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Mi ćemo obeležiti desetogodišnjicu uspešne saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja, što ne znači da je to neki prekid odnosa ili predah, već izvanredna prilika da vidimo šta smo uradili i istovremeno trasiramo nove oblasti saradnje koje su bitne za razvoj sposobnosti naše vojske i dalji razvoj partnerskih odnosa – naglasio je general Diković.

Prema njegovim rečima, postignuti rezultati u tom partnerstvu su i te kako vidljivi. Reč je, između ostalih, o nekoliko humanitarnih asistencija koje su sprovedene od 2006. godine, u vrednosti od nekoliko miliona dolara, u gradovima u južnom delu Srbije, čiji stanovnici i danas uživaju u plodovima onoga što je stvoreno u okviru te saradnje.

Susret generala Dikovića i Bartmana– U završnoj smo fazi realizacije projekta baza „Jug“, gde je uloženo nekoliko miliona dolara, kako bi baza „Jug“ postala regionalni, partnerski centar za obuku svih koji bi hteli da učestvuju u multinacionalnim operacijama radi obezbeđenja i stvaranja mira u svetu – istakao je general Diković dodajući da je za sposobnosti Vojske Srbije posebno važno to što će baza „Jug“ sa svim svojim infrastrukturnim objektima i te kako uticati na nivo obuke vojnika i starešina naše vojske, jer će na njoj biti stvoreni svi uslovi koji su danas potrebni za obuku pojedinaca i jedinica.

General Diković je najavio da će tokom današnjeg sastanka biti reči i o novim modalitetima saradnje koji su, kako je ocenio, vrlo zanimljivi i bitni za sposobnosti naše vojske, a o čijim detaljima će biti više reči kad se postigne puna saglasnost o svim pitanjima tih projekata u budućnosti.

Kako je istakao general Bartman, u prethodnih deset godina izvedeno je nekoliko projekata, među kojima su i oni koje su izvele inžinjerijske grupe Nacionalne garde Ohaja i pripadnici Vojske Srbije prilikom ponovne izgradnje i obnove škola širom Srbije. On je izrazio posebno zadovoljstvo što će već sutra učestvovati u jednoj od akcija, odnosno, partnerstvu i saradnji medicinskih snaga pripadnika Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije.

– Radujem se što ću tokom posete biti u prilici da obiđem i bazu „Jug“ i sagledam veliki rad i trud koji je uložen u naporima daSusret generala Dikovića i Bartmana ta baza postane pravi primer partnerskog centra i centra za pripremu za učešće u mirovnim operacijama – naglasio je general Bartman i ocenio da je teško poverovati da je deset godina saradnje za nama, istovremeno izražavajući zadovoljstvo zbog zajedničkih projekata u budućnosti.

U okviru posete delegacije Nacionalne garde Ohaja našoj zemlji, u narednim danima realizuje se projekat humanitarne asistencije mešovitih medicinskih timova Vojske Srbije, Nacionalne garde Ohaja na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga. Zajedničko medicinsko angažovanje koje uključuje besplatne zdravstvene preglede žitelja sela udaljenih od zdravstvenih ustanova realizovaće 31 pripadnik Vojske Srbije, 26 pripadnika Nacionalne garde Ohaja i četiri pripadnika oružanih sanaga Angole u svojstvu posmatrača.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.09.2016
Обраћање генерала Диковића
05.09.2016
Обраћање генерала Бартмана
05.09.2016
Пријем НГ Охаја код НГШ -- Покривалица