Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.09.2016.

Izložba "Susreti" u beogradskom Domu Vojske



U Velikoj Galeriji Doma Vojske Srbije večeras je otvorena izložba slika i skulptura pod nazivom „Susreti“, koju Medija centar „Odbrana“ realizuje u saradnji sa Muzejem naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine i Art brut - Autsajder art centrom.

Reč je o delima 35 srpskih i ruskih samoukih umetnika, vizionara, iz kolekcija Muzeja naivne i marginalne umetnosti Jagodine i kolekcije moskovskog Muzeja za umetnost autsajdera, koja je smeštena u Baru, u Crnoj Gori.

Na otvaranju postavke prisutnima se obratio potpukovnik Zoran Krupež, koji je, poželevši im dobrodošlicu na prvu izložbu u Galeriji Doma Vojske u novoj sezoni, istakao da je simbolični naziv izložbe dobar opis saradnje koju u poslednje vreme ostvaruju Medija centar „Odbrana“ i Muzeje naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine,

- Tri institucije koje stoje iza ovog događaja definitivno dele zajedničke vrednosti, vole umetnost i žele da pokažu publici ono što je lepo i vredno pažnje, rekao je Krupež.

 Nina Krstić, direktor Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, rekla je da institucija koju predstavlja više od 15 godina sarađuje sa Art brut Autsajder art Centrom iz Bara s kojim je realizovala više zanimljivih projekata.

- Koncept izložbe "Susreti" obuhvata kontinuitet razvoja vankonventivne, neakademske umetnosti autsajdera, samoukih vizionara, rekli bi najšire, među kojima su i svetski značajna imena kao što su Sava Sekulić, Ilija Bosilj i drugi značajni umetnici čija dela čine svetsku kulturnu baštinu.

Direktor „Art brut Autsajder art Centra", Bar Vladimir Abakumov, istakao je da je veoma srećan što je izložba dobila priliku da bude predstavljena publici u reprezentativnom prostoru Doma Vojske Srbije i zahvalio Medija centru "Odbrana" zbog velike podrške u organizaciji.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i savetnica za kulturu u Ambasadi Rusije u Beogradu Irina Gnetkova i predstavnca Ministarstva kulture Vesna Maricki Ostojić.

Izložbu „Susreti“koja je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane i Ministarstva kulture i informisanja, svi zainteresovani mogu pogledati do 21. septembra 2016. godine svakoga dana, osim nedeljom, u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA