Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.08.2016.

Timski rad vojske i policije na obezbeđenju državne granice



Timski rad vojske i policije na obezbeđenju državne graniceNačelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković obišao je danas deo jedinica Zajedničkih snaga vojske i policije angažovanih na obezbeđenju državne granice koje zadatke realizuju u graničnom pojasu sa Republikom Makedonijom.

General Diković je odao priznanje pripadnicima vojske i policije na profesionalnom i efikasnom obavljanju poverenih zadataka obezbeđenja državne granice.

- Timski rad je osnova dobra organizacije, a upravo vašim angažovanjem na terenu pokazujete snagu države i spremnost Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova da realizuju sve poverene zadatke, istakao je general Diković.

Načelnik Generalštaba je dodao i to da je Vojska Srbije spremna da, po potrebi, angažuje i dodatne snage i sredstva za Timski rad vojske i policije na obezbeđenju državne graniceobezbeđenje državne granice.

Komandant Zajedničnih snaga general-major Želimir Glišović informisao je generala Dikovića o dosadašnjoj realizaciji zadataka na sprečavanju ilegalnih prelazaka migranata na teritoriju Republike Srbije i onemogućavanju krijumčarenja. On je istakao da su zajedničke snage od 22. jula ove godine do danas uspele da odvrate 5.101 migranta od ilegalnog prelaska granice.

- Najveći broj migranata, njih 4.428, odustalo je od ilegalnog prelaska kada su uočili snage vojske i policije, dok su u prihvatne centre smeštena 673 migranta zatečena zajedno sa krijumčarima ili na teritoriji Srbije, dodao je general Glišović.

Timski rad vojske i policije na obezbeđenju državne graniceGeneral Diković obišao je i novo mesto razmeštaja snaga u Miratovačkom polju i uverio se u pravilnost rada mešovite pešačke patrole i zasede pripadnika Zajedničkih snaga. U Prihvatnom centru u Preševu, general Diković je posetio pripadnike Vojske Srbije koji su tamo smešteni i razgovarao sa predstavnicima Komesarijata za izbeglice koji su ga upoznali sa trenutnom situacijom u vezi sa migrantima u Centru.

Tokom obilaska, primećena je grupa od desetak migranata koji su, uočivši pripadnike vojske i policije, odustali od ilegalnog prelaska iz pravca Makedonije.

U obilasku sa načelnikom Generalštaba bili su i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Slavoljub Janićijević, komandant 4. brigade KoV brigadni general Zoran Lubura, predstavnici Vojske i MUP-a.

photoFOTOGALERIJA