Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.08.2016.

Ministar Đorđević obišao Zajedničke snage vojske i policije na granici prema Makedoniji



Ministar odbrane Zoran Đorđević, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Jovice Draganića i komandanta Zajedničkih snaga vojske i policije general-majora Želimira Glišovića, obišao je danas pripadnike Zajedničkih snaga vojske i policije u Sektoru A, koji obezbeđuju deo granice Republike Srbije prema Republici Makedoniji.

General Glišović je informisao ministra odbrane o zoni odgovornosti, složenim zadacima Zajedničkih snaga i činjenicom da su svojim aktivnostima uspeli da više od 2.750 lica odvrate od ilegalnog prelaska granice, dok su 606 ilegalna prelaznika smeštena u prihvatne centre.

Ministar Đorđević je, tom prilikom, uputio obećanje da će se učiniti napori na prevazilaženju svih problema u radu Zajedničkih snaga i omogućiti još efikasnije angažovanje vojske i policije u narednom periodu.

U nastavku posete Sektoru A, ministar odbrane obišao je predprihvatni centar u Miratovačkom polju, punkt kod sela Miratovac, položaje vojske i policije na Maminskom brdu i posednuti objekat „ Prohor Pčinjski“, gde se uverio da pripadnici vojske i policije efikasno izvršavaju zadatke sprečavanja ilegalnih prelazaka i krijumčarenja ljudi. To je bila prilika da ministar Đorđević sagleda metode i načine obezbeđenja granice prema Republici Makedoniji, u vidu patrola, kontrolnih punktova, zaseda ili zasednih mesta sa psom, upotrebom termovizijskih sistema i helikoptera.

- Vojnici i policajci profesionalno i efikasno obavljaju poverene zadatke i garantuju mir i bezbednost građanima Srbije. Oni odlično rade svoj posao u novim okolnostima, kada nemamo neprijatelja na drugoj strani, već ljude koji traže koru hleba u Zapadnoj Evropi i žele da pređu preko naše teritorije. U početku je sve to, naravno, imalo neki humanitarni karakter, ali danas imamo migrante iz predela koje niko u Evropi ne želi da primi, tako da i mi moramo da se prilagodimo takvoj situaciji – naglasio je ministar Đorđević.

Prema njegovim rečima, vojska i policija pronalaze metode, kako da na najbolji način sprečimo ilegalne prelaske i migrante skrenemo sa rute koja se zove Srbija.

- Procene oko pritiska migranata na granice naše zemlje su različite. Očekivao se veliki priliv migranta tokom leta, ali do toga nije došlo, pošto ih je efikasan rad vojske i policije sputao u tome – ocenio je ministar odbrane.

On je dodao da se preduzimaju mere na poboljšanju tehničkih sredstava koja se koriste pri obezbeđenju granice i da će se u narednom periodu pojedina sredstva isprobati na terenu.

– Koristimo sve što možemo. Sigurno nećemo da dižemo ograde, Srbija je otvorena zemlja, ali ćemo se svim sredstvima boriti protiv snaga, koje su pretnja i nama i Evropi- zaključio je ministar Đorđević.

Na predlog generala Glišovića, nagrađeno je sedam pripadnika Zajedničkih snaga iz Vojske Srbije, a u narednom periodu nastaviće se nagrađivanje rada ljudi koji čuvaju granicu Srbije, kako pripadnika Vojske Srbije, tako i pripadnika i MUP-a.

Ministar Đorđević, sa saradnicima, na kraju posete Zajedničkim snagama vojske i policije na jugu Srbiji, obišli su i manastir „Prohor Pčinjski“.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA