Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.08.2016.

Delegacija kineskog vojnog zdravstva u poseti Srbiji




Državni sekretar Nenad Nerić sastao se danas na Vojnomedicinskoj akademiji sa načelnikom Uprave za vojno zdravstvo Centralne vojne komisije Narodnooslobodilačke armije Kine general majorom Li Đingđijem koji predvodi šestočlanu kinesku delegaciju  koja boravi u poseti Ministarstvu odbrane Srbije.

Nerić je zahvalio generalu Đingđiju na poseti delegacije Srbiji i što će imati mogućnost da rade na unapređenju bilateralne vojne saradnje u oblasti zdravstva u momentu kada dve države razvijaju ukupne političke i ekonomske odnose.

Državni sekretar Nerić je rekao da je kineska strana Ministarstvu odbrane donirala značajna sredstva u raznim vidovima opreme, a da je veliki deo donacija otišao vojnom zdravstvu, kao što su 20 sanitetskih vozila za potrebe Vojske Srbije. Nerić je istakao da će tokom ove posete biti definisane oblasti od zajedničkog interesa za dalju saradnju, kao i budući pravci njenog razvoja.

Zamenik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić predstavio je organizaciju i strukturu Uprave za vojno zdravstvo, a zamenik načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Dragan Dinčić sa saradnicima detaljno je predstavio rad VMA po raznim oblastima: školovanje i usavršavanje, naučno-istraživački rad i Medicinski fakultet VMA, ratna hirurgija na VMA, iskustva medicinskih timova u učešću u mirovnim operacijama, rad Nacionalnog centra za kontrolu trovanja, kao i iskustva lekara sa VMA u primeni tradicionalne medicine.

General Đingđiju zahvalio je što je imao priliku da se upozna sa sistemom vojnog zdravstva i radom Vojnomedicinske akademije. Preneo je da je kineska strana veoma zainteresovana da detaljnije razgovara o mogućnostima razmene kadrova i saradnji u obrazovanju i usavršavanju, razmeni iskustava u multinacionalnim operacijama i eventualnom zajedničkom učešću, kao i razmeni znanja iz oblasti ratne hirurgije i opekotina. Posebno je istakao da ga raduje činjenica da VMA ima dugu tradiciju primene tradicionalne medicine i najavio pomoć kineske strane u njenom daljem unapređenju.

Kineska delegacija obišla je kapacitete VMA, a za sutra je planirana poseta Vojnomedicinskom centru u Novom Sadu.