Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.08.2016.

Mandatar o odbrani i vojsci u ekspozeu



Predsednik Vlade Republike Srbije i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić predstavio je pred poslanicima Narodne skupštine na posebnoj sednici, program nove vlade, sadržan u deset tačaka.

Govoreći o pitanjima nacionalne bezbednosti, mandatar Vučić je istakao da će Republika Srbija, kao i do sada, ostati čvrsto opredeljena za mir, jačanje saradnje, poverenja i dobrosusedskih odnosa, kao važnih pretpostavki bezbednosti i prosperiteta.

U prethodnom periodu, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dali su važan doprinos uspehu reformi, ali i podneli značajan teret njihovog sprovođenja, rekao je Vučić u ekspozeu. Ministarstvo odbrane značajno je doprinelo konsolidaciji domaće odbrambene industrije i, u uslovima snažnih mera za stabilizaciju javnih finansija, unapredilo pripreme svih subjekata odbrane našeg društva za odbranu.

Razvoj sistema odbrane i izgradnja ukupnih odbrambenih sposobnosti zasnovani su na opredeljenju Republike Srbije za vojnom neutralnošću u odnosu na postojeće vojne saveze i primeni koncepta totalne odbrane, naglasio je mandatar Vučić. Značajan segment tog koncepta jeste unapređivanje partnerstva i multilateralne saradnje sa drugim državama i međunarodnim organizacijama i institucijama. Prioritet je saradnja sa Evropskom unijom, Ruskom Federacijom, Kinom i SAD, ali i zemljama regiona Jugoistočne Evrope i drugim prijateljskim zemljama. Važan aspekt jeste i angažovanje u Programu Partnerstvo za mir i učešće u aktivnostima Zajedničke bezbednosne i spoljne politike EU.

Kada je reč o opremanju, u narednom periodu težište će biti na nabavci novih sistema, modernizaciji i održavanju reursa postojećeg perspektivnog naoružanja i vojne opreme. Budžet za opremanje će imati tendenciju rasta, a planirano je povećanje budžeta za razvoj naoružanja i vojne opreme, rekao je Vučić u ekspozeu.

Vojska Srbije nastaviće angažovanje na obezbeđenju administrativne linije sa Kosovom i Metohijom i kontroli Kopnene zone bezbednosti i saradnju sa KFOR-om kako bi se obezbedila sigurnost i bezbednost našeg stanovništva na KiM. Mandatar je rekao da će sistem odbrane nastaviti da doprinosi izgradnji i očuvanju mira u svetu, učešćem u multinacionalnim operacijama pod okriljem UN i EU. Takođe, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviće sa pružanjem pomoći civilnom stanovništvu i civilnim organima u slučaju vanrednih situacija.

Deo o nacionalnoj bezbednosti u ekspozeu

Ceo ekspoze premijera možete preuzeti na sajtu Vlade Srbije