Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.08.2016.

Počele polufinalne trke na „Tenkovskom biatlonu“




Na jednoj od najzanimljivijih disciplina u okviru Međunarodnih vojnih igara – „Tenkovskom biatlonu“, danas su počele polufinalne trke u koje se plasirala i ekipa Vojske Srbije.

U prvom polufinalu nadmetale su se ekipe vojski Kine, Jermenije, Angole i Kirgistana. Drugog dana takmičiće se Belorusija, Kazahstan, Iran i Mongolija, dok pripadnici naše vojske na stazu izlaze trećeg dana sa ekipama iz Rusije, Indije i Azerbejdžana.

Ove godine se u polufinale plasiralo 12 ekipa, za razliku od prošlogodišnjih osam timova, koje će se nadmetati uz nekoliko novina. Naime, uveden je veći broj ciljeva za spregnuti mitraljez i protiavionski mitraljez, staza je duža za 12 kilometara i preciznije su definisane kazne za određene greške u toku trke.

Prema rečima vođe delegacije Vojske Srbije i člana glavne sudijske komisije pukovnika Dragana Bojića, druge Međunarodne vojne igre realizuju se u mnogo većem obimu nego prošle godine i konkurencija je velika.

- Za razliku od prošle, ove godine se realizuje 23 takmičenja na 20 poligona, uz učešće više od 3000 pripadnika iz 19 zemalja Evrope, Azije, Latinske Amerike i Afrike, na teritoriji Ruske Federacije i Republike Kazahstan. Učestvuju tri ekipe Vojske Srbije i to tradicionalno, treći put, tenkovske jedinice na poligonu Alabino u Moskovskoj oblasti, zatim pontonirske jedinice na takmičenju „Otvorena voda“ u gradu Murom i protivavionske jedinice u disciplini „Čisto nebo“ u gradu Jejsk.

Do sada je završeno takmičenje pontoniraca i naši pripadnici su u konkurenciji sa Rusijom i Kinom zauzeli treće mesto. Takmičenje protivavionaca se završava danas i večeras bi trebalo da saznamo rezultate. Kada je reč o „Tenkovskom biatlonu“ krenule su završne borbe, a naša ekipa učestvuje u trećoj polufinalnoj trci koja se održava 11. avgusta, istakao je pukovnik Bojić.

Finale „Tenkovskog biatlona“ i ceremonija zatvaranja Međunarodnih vojnih igara biće održani u subotu, 13. avgusta.



photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA