Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.08.2016.

Jačanje saradnje sa Kinom




Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i ministar odbrane Zoran Đorđević razgovarali su sa ambasadorom Narodne Republike Kine Li Mančangom  ~(Li Manchang)~ o daljem unapređenju saradnje dveju prijateljskih zemalja.

Tokom sastanka istaknut je značaj inicijative Vlade RS usmerene ka jačanju odnosa dve zemlje i visoki stepen razumevanja i uzajamne podrške po nizu pitanja od vitalnog interesa za Srbiju i Kinu, kao i saradnje u brojnim međunarodnim forumima. Razgovaralo se i o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, ali i regionalnim dešavanjima, sa naglaskom na bezbednosne teme i migratorna kretanja.

Ambasador Narodne Republike Kine istakao je da njegova zemlja smatra Srbiju bitnim partnerom u regionu jugozapadnog Balkana, te da se nadaju daljem jačanju međusobnog razumevanja, prijateljstva i saradnje. Kina ceni principijelni stav Srbije po pitanju Tibeta i Tajvana, a po pitanju Kosova i Metohije ima jasan i dosledan stav u kome se zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.

Ministar Dačić je naglasio da Srbija ceni podršku NR Kine u težnji naše zemlje za očuvanjem sopstvenog teritorijalnog integriteta i mirnog rešenja problema Kosova i Metohije. Istovremeno, istakao je, NR Kina je jedan od najpouzdanijih strateških partnera Republike Srbije.

Ministar Đorđević je izdvojio značaj Sporazuma o saradnji u oblasti odbrambene industrije između srpskog Ministarstva odbrane i Državne administracije za nauku, tehnologiju i industriju u oblasti nacionalne odbrane NR Kine. Na taj način otvorene su široke mogućnosti za pronalaženje odgovarajućih modaliteta saradnje u istraživanju, razvoju i proizvodnji sredstava naoružanja i vojne opreme, kao i put ka eventualnim kineskim investicijama u naše istraživačke i proizvodne kapacitete. Stoga je veoma realno i formiranje novih zajedničkih kompanija, a u skladu sa odabranim oblastima i konkretnim projektima saradnje.

Sagovornici su se saglasili da je poseta predsednika Si Đinpinga, uz 22 potpisana međudržavna sporazuma, dala dodatni podsticaj intenziviranju sveukupne bilateralne saradnje.Stoga se sa posebnim očekivanjima gleda na ekonomsku saradnju sa Kinom, te je izraženo zadovoljstvo zbog velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji na kojima su angažovane kineske kompanije.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA