Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.07.2016.

Saradnja sa kineskom kompanijom ~CETC~



Ministar odbrane Zoran Đorđević primio je tročlanu delegaciju kineske kompanije ~CETC (China Electronic Technology Group Corporation)~ i sa predsednikom kompanije Long Binom razgovarao o mogućnostima za zajedničke istraživačke i razvojne projekte.

Ministarstvo odbrane je potpuno otvoreno za pregovore i pronalaženje odgovarajućih modaliteta saradnje u istraživanju, razvoju i proizvodnji sredstava naoružanja i vojne opreme i veoma zainteresovano za eventualne kineske investicije u naše istraživačke i proizvodne kapacitete, rekao je Đorđević i istakao da nije isključeno i formiranje novih zajedničkih kompanija, u skladu sa odabranim oblastima i konkretnim projektima saradnje.

U tom smislu su prethodnih dana stručnjaci iz Sektora za materijalne resurse i Vojnotehničkog instituta i eksperti kompanije ~CETC~ razmatrali  potencijalne projekte koji bi trebalo da se razvijaju u narednom periodu.

Oblast vojno-ekonomske i vojno-tehničke saradnje, ministar Đorđević je izdvojio kao značajan segment rastuće privredne saradnje NR Kine i Republike Srbije i naglasio da je poseta predsednika Kine Si Đinpinga dala snažan impuls daljem intenziviranju saradnje dve prijateljske zemlje.

Tom prilikom potpisan je i Sporazum o saradnji u oblasti odbrambene industrije, što je, uz posetu naše ekspertske delegacije Kini, doprinelo stvaranju uslova za saradnju sa kompanijom ~CETC~ i drugim kineskim kompanijama.
 
Kompanija ~CETC~ osnovana je1948. godine kada je projektovala i napravila prvi kineski radar, da bi se potom iz nacionalnog preduzeća razvila u globalnog industrijskog giganta u oblasti elektronskih tehnologija.