Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.07.2016.

General Diković u zvaničnoj poseti Italiji



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, koji predvodi delegaciju Vojske Srbije u zvaničnoj poseti Italiji, sastao se danas u Rimu sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije generalom Klaudiom Gracijanom.

General Diković je sa prvim čovekom italijanske vojske razgovarao o mogućnostima za unapređenje bilateralne vojne saradnje u širokom opsegu oblasti od obostranog interesa – od obuke i vežbi specijalnih jedinica, preko zajedničkog učešća u mirovnim operacijama, do vojnoobrazovne i vojnoekonomske saradnje Srbije i Italije. Bilo je reči i o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu.

Načelnik Generalštaba VS je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Italije u sektoru Zapad mirovne operacije Ujedinjenih nacija u Libanu, gde je vod za zaštitu snaga iz naše vojske angažovan u sastavu italijanskog kontingenta.

U nastavku posete, general Diković je u Generalštabu italijanske kopnene vojske s komandantom Združene operativne komande specijalnih snaga Italije admiralom Đuzepeom Kavom Dragoneom razgovarao o zajedničkoj obuci specijalnih jedinica.

Delegacija Vojske Srbije će posetiti i komandu operacije „Sofija“ Pomorskih snaga Evropske unije na Mediteranu, Centar za testiranje vazduhoplova i Devetu vazduhoplovnu brigadu u vazduhoplovnoj bazi „Pratika di mare“ i sedište kompanije odbrambene industrije „Leonardo–Finmekanika“.