Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.07.2016.

Ispraćaj mirovnjaka u Centralnoafričku Republiku




Četvrti kontingent Vojske Srbije danas je svečano ispraćen u misiju Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici ~(MINUSCA)~, gde će 68 pripadnika Vojske Srbije narednih šest meseci u sastavu lake poljske bolnice biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga u misiji.

Današnjoj svečanosti u kasarni „Banjica 2“ prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima kolegijuma, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i prijatelji i porodice naših mirovnjaka.

Obraćajući se okupljenima, ministar Đorđević izrazio je zadovoljstvo što Republika Srbija i pripadnici Vojske Srbije od samog formiranja mirovne operacije UN u Centralnoafričkoj Republici daju pun doprinos  miru i bezbednosti u ovoj afričkoj državi.

- Naša prethodna tri kontingenta su vrlo uspešno, požrtvovano i časno obavljali odgovorne dužnosti na medicinskom zbrinjavanju pripadnika UN u ovoj mirovnoj operaciji. Profesionalizam i visokostručni pristup poslu vaših kolega iz prethodnih rotacija sačuvale su veliki broj života prenoseći poruke mira i prijateljstva u svim situacijama – naglasio je ministar odbrane dodajući da su naši mirovnjaci do sada pokazali da imaju znanje, da su vredni i humani i uvek spremni da prihvate i zbrinu sve one kojima je pomoć bila potrebna.

Poželevši srećan put i dobro zdravlje srpskim „plavim šlemovima“ u okviru četvrte rotacije ministar Đorđević je poručio da ponosni građani Srbije od njih očekuju ne samo da nastave tradiciju naše zemlje u izgradnji i očuvanju mira u svetu, već da svojim delima, u multinacionalnom okruženju, pokažu da požrtvovanost naših pripadnika nema granica.

U okviru svečanosti, ministar Đorđević je komandantu srpskog kontigenta pukovniku Vangelu Milkovskom predao državnu zastavu Republike Srbije uz reči „sa čašću i ponosom da je nosite“. Komandant vojne bolnice u misiji ~MINUSCA~ u ovoj rotaciji biće potpukovnik dr Dimitrije Tasić.

Vojska Srbije u misiji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici angažuje vojne posmatrače, štabne oficire i vojnu bolnicu zaduženu za medicinsko zbrinjavanje snaga u misiji.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA