Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.06.2016.

Obeležen vek postojanja Vazduhoplovnog zavoda Moma Stanojlović



Obeležen vek postojanja Vazduhoplovnog zavoda Moma StanojlovićSvečanom akademijom u Jugoslovenskom dramskom pozorištu večeras je Vazduhopolovni zavod Moma Stanojlović obeležio vek postojanja.

Svečanosti su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, državni sekretar Nenad Nerić, zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić, visoki predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i gosti i saradnici Zavoda.

Povodom stogodišnjice postojanja, direktoru Zavoda Moma Stanojlović, pukovniku Despotu Jankoviću, general Ljubiša Diković uručio je Plaketu Vojske Srbije. Čestitajući mu jubilej, načelnik Generalštaba je istakao da je zadatak Zavoda da uvek bude u funkciji slobodnog neba Srbije i bezbednog neba sveta.

- Pre sto godina rođen je i časni srpski oficir Momčilo Stanojlović, narodni heroj i junak. Ponekad je teško, znam, ali i danas nam trebaju heroji, kao i junaci, ali junaca rada i reda, vojničke časti i discipline, rekao je general Diković koji je svim zaposlenima u Zavodu poželeo uspeh i sreću.

Obeležen vek postojanja Vazduhoplovnog zavoda Moma StanojlovićPodsećajući prisutne da je na istom mestu pre tri godine obeležen vek srpskog vazduhoplovstva, direktor Zavoda Moma Stanojlović, pukovnik Despot Janković istakao je da je pre jednog veka Srpska vojska na Solunskom frontu počela samostalno da opravlja i remontuje vazduhoplove.

- Bio je to pre svega tehnološki iskorak nacije koja se još uvek borila sa zaostajanjem izazvanim viševekovnom turskom vladavinom, rekao je Janković i dodao da je napredak vazduhoplovstva morao biti praćen i razvojem kapaciteta za opravku i remonta letelica, te da je od tada do danas, u radionicama, čiju tradiciju nastavlja današnji Zavod, na popravci i remontu bila desetina tipova vazduhoplova koje su obavljale generacije inženjera tehničara i majstora različitih obrazovnih profila.

On je dodao da napredak, čiji je prvi korak napravljen na Solunskom frontu, nije prekidan do danas bez obzira na promene granica i ideoloških sistema kao i izazove.

- Uprkos pričinjenoj šteti tokom bombardovanje 1999. godine, uspeli smo da sačuvamo ljude i uspešno smo obnovili tehnološki process, a bez obzira na sve uspone i padove, imperativ zaposlenih bio je i ostao bezbednost letenja, te za vreme postojanja sadašnjeg Zavoda, nije zabeležen nijedan vazduhoplovni udes kao posledica nekvalitetno izvršenog remonta i opravke.

Obeležen vek postojanja Vazduhoplovnog zavoda Moma StanojlovićPukovnik Janković je istakao da i danas, svesni ekonomskih ograničenja, bez straha gledaju u budućnost uvereni u neraskidivu vezu vazduhoplovstva i njihovog Zavoda.

- Da bi ova veza opstala neophodno je primiti nove ljude i poslati ih na obuku, opremiti Zavod, uvesti nove tehnologije i ostvariti što prisniju saradnju sa velikim svetskim kompanijama u ovoj oblasti, rekao je direktor Janković.

Tokom prigodnog programa, nakon zvaničnog dela svečane akademije, u kome je učestvovao i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Stanislav Binički i hor Arhangel, premijerno je odigrana pozorišna predstava koja kroz nekoliko slika prati istorijat Zavoda i srpskog vojnog vazduhoplovstva, sa Nebojšom Dugalićem u glavnoj ulozi.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA