Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.06.2016.

Otvorena izložba "Dragutin Gavrilović – major sa činom pukovnika“



U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena je izložba „Dragutin Gavrilović – major sa činom pukovnika“.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili: potukovnik Zoran Krupež, zamenik direktora Medija centra „Odbrana“ i Ivan Stratimirović ispred Udruženje građana „Kultura ćirilice“. Postavku je otvorio Radivoj Bojović, autor izložbe.

- Mnogima od vas, koji redovno pratite dešavanja u Domu Vojske, poznata je naša težnja da na što bolji način obeležimo 100. godišnjicu od Prvog svetskog rata, događaja koji je promenio svet i koji se smatra jednim od stubova istorijskog identiteta našeg naroda, istakao je potukovnik Zoran Krupež, zamenik direktora Medija centra „Odbrana“ pozdavljajući goste.

On je rekao da se brojnim izdanjima "Medija centra", raznovrsnim izložbama i podizanjem spomen-obeležja povodom značajnih jubileja, Ministarstvo odbrane trudi da od zaborava otrgne događaje i ljude, svetle primere borbe za ideale kojima i danas težimo.

Ivan Stratimirović ispred Udruženje građana „Kultura ćirilice“ rekao je da mu je čast što kulturna javnost Beograda i posetioci Doma Vojske Srbije imaju priliku da se upoznaju sa oficirskom karijerom pukovnika Dragutina Gavrilovića koja je prikazana na osnovu slikovne građe, dokumenata i ličnih predmeta.
 
Otvarajući postavku Radivoj Bojović, autor izložbe naglasio je da je ovo najposećenija izložba u istoriji Narodnog muzeja u Čačku, koju je do sada videlo više od 200.000 posetilaca.

- Putem originalnih dokumenata, tekstova i fotografija publika će moći da se upozna sa vojnikom starog kova. Ne samo što je bio nosilac najvećih odlikovanja: Karađorđeve zvezde sa mačevima, ordena Belog orla, francuskog Ratnog krsta, Gavrilović je bio i otac petoro dece, kojoj je u nasleđe ostavio čist obraz i čast. Zato ga se i sećamo, jer želimo da mlade uputimo na takve primere, jer su takvi otadžbini uvek potrebni, rekao je Bojović.

Medija centar „Odbrana“ izložbu je organizovao  u saradnji sa Savezom potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine i Udruženjem "Kultura ćirilice". Likovna publika biće u prilici da pogleda postavku do 2. jula 2016. godine u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije radnim danima i subotom od 11 do 19 časova.
photoFOTOGALERIJA