Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.06.2016.

Otvoren novi pogon u „Prvoj iskri“ u Bariču



Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, prisustvovali su danas otvaranju novog pogona fabrike "Prva iskra namenska" u Bariču. Oni su fabriku namenske industrije koja se bavi proizvodnjom eksploziva i jedna je od ključnih fabrika u grupaciji Odbrambene industrije Srbije, obišli u pratnji direktora kompanije Stanoja Biočanina.

Govoreći o značaju današnje posete, premijer Vučić je istakao da je reč o fabrici koja je nekada bila jedan od ponosa srpske namenske industrije, a koja je oštećena tokom 1999. godine i pogođena stravičnom tragedijom koja se dogodila 2006. godine i odnela tri života.

- Uspeli smo da sopstvenim sredstvima obnovimo najsavremeniji pogon za proizvodnju razornih eksploziva, a još jedan pogon treba od 1. septembra da ponovo počne da radi. U namenskoj industriji ne možemo da proizvedemo toliko kolika je potreba. I da proizvedemo deset puta više, mogli bismo da prodamo, ali nemamo kapacitete. Zbog toga se trudimo da naše kapacitete povećamo – naglasio je premijer Vučić najavljujući mogućnost pokretanja pogona za proizvodnju azotne kiseline u fabrici namenske industrije u Lučanima, što bi doprinelo efikasnijem radu namenske industrije.

Predsednik Vlade je, takođe, izrazio zadovoljstvo jer se u namenskoj industriji vide pomaci na bolje, ali i u kompletnoj prerađivačkoj industriji.

- Ulaganje u namensku industriju od vitalnog je interesa za građane Republike Srbije. Time, ne samo da jačamo naše odbrambene kapacitete, već, pre svega, jačamo i našu industriju, omogućujemo zapošljavanje ljudi i omogućujemo bolji životni standard za sve građane – zaključio je premijer Vučić.

Objekat koji je danas pušten u rad uništen je najpre u NATO bombardovanju, a posle obnove ponovo srušen u eksploziji 2006. godine. Obnova je počela 2011. godine, u skladu sa finansijskim mogućnostima kompanije. Reč je o objektu koji je prevashodno namenjen za sintezu oktogena i heksogena i njegovim puštanjem u rad udvostručiće se kapacitet prerade delaborisanih eksploziva na bazi heksogena i oktogena, što je dovoljno za zadovoljenje komplentne tražnje domaćih proizvođača za minsko-eksplozivnim sredstavima, kao i za izvoz.

Privredno društvo „Prva iskra – namenska proizvodnja“ a.d. Barič je u objekat uložilo oko 1,8 miliona dolara, pri čemu su projektovanje i inženjering samostalno realizovani sopstvenim resursima.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
03.06.2016
Изјава премијера Србије
03.06.2016
Покривалица