Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.05.2016.

General Diković obišao rezerviste na obuci u Somboru



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković obišao je danas rezervni sastav Bačke brigade koji se, u okviru komandno-taktičke vežbe „Morava 2016“, obučava u kasarni „Aerodrom“ u Somboru.

U okviru današnje obuke, rezervisti su izvršili pripremno gađanje ručnom odbrambenom bombom M75, realizovali obuku u vožnji borbenog vozila pešadije BVP M80A, pripremi za marš i borbu i poznavanju naoružanja i opreme.

Sa kakvom posvećenošću i disciplinom treba pristupati obuci i uvežbavanjima, rezervistima je primer dao general Diković izvršivši pokazno gađanje ručnom odbrambenom bombom M75 i učestvujući zajedno s njima u obuci na borbenom vozilu pešadije BVP M80.

Za postignute rezultate u obuci i pokazane rezultate, general Diković je više lica iz rezervnog sastava Bačke brigade unapredio u viši čin.

U okviru vežbe „Morava 2016“ zamenik načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić obišao je danas elemente razmeštaja jedinica koje vrše kontrolu elektromagnetskog spektra i pružaju elektronsku podršku vežbajućim jedinicama. O realizaciji aktivnosti u jedinici, koja zadatke u miru i ratu izvršava neprekidno tokom cele godine, referisao je komandant pukovnik Zoran Nenadović.

Na maršu ka poligonu „Petlovo bojište“ kod Pirota nalaze se oklopne, mehanizovane i artiljerijske jedinice Treće brigade kopnene vojske, dok artiljerci Mešovite artiljerijske brigade maršuju prema privremenom poligonu „Pešter“, gde već nekoliko dana uvežbavanja izvode pripadnici Četvrte brigade kopnene vojske.

Uništenje terorista u ruralnoj sredini i izviđanje objekata u borbenom rasporedu neprijatelja deo je uvežbavanja koje izvode pripadnici Specijalne brigade u Deliblatskoj peščari, na poligonu „Orešac“ i Jesenovanim vodama kod Niša.

Pripadnici Rečne flotile su na poligonu „Titel“ izvršili ispitna gađanja brodskim naoružanjem.

U širem rejonu  Deliblatske peščare jedinice Garde Vojske Srbije danas su započele pokretno logorovanje, tokom kojeg će se jedinice uvežbavati za život i rad u terenskim uslovima, za uzbunjivanje, kretanje po nepoznatom zemljištu, izvođenje odbrane i napada i obezbeđenje komandnog mesta.

Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i PVO su nastavili sa izvršavanjem zadataka u okviru združenog taktičkog uvežbavanja.
photoFOTOGALERIJA