Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.05.2016.

Dvostrana taktička vežba na poligonu „Borovac“



General Dikovic - Vezba Morava 2016U okviru realizacije vežbe „Morava 2016“, danas je na poligonu „Borovac“, nedaleko od Bujanovca, izvedena dvostrana taktička vežba dela jedinica Četvrte brigade kopnene vojske i Specijalne brigade na temu „Borba jedinica u urbanoj sredini“.

Vežbi, čiji je cilj provera sposobnosti komandi za planiranje i komandovanje u operacijama, kao i provera gotovosti i obučenosti snaga za reagovanje, prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, sa saradnicima, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Čestitajući na uspešno izvedenoj vežbi postrojenim učesnicima, general Diković je istakao da naša vojska ima osposobljene snage za protivterorističku borbu.

– Danas, kada govorimo o opasnostima po bezbednost ljudi, na prvom mestu je terorizam, čak i ispred akcidenata i prirodnih katastrofa koje mogu naneti ozbiljnu štetu i ugroziti zdravlje i živote ljudi. Protiv terorizma, koji ima određene ciljeve, kao što su nanošenje velikih udara, prvenstveno, civilima i nedužnima radi ostvarivanja svojih ciljeva, morate imati spremne snage da se toj opasnosti „broj jedan“ u svetu, i suprostavite – naglasio je general Diković dodajući da po svojoj ustavnoj ulozi, Vojska Srbije sadejstvuje sa snagama MUP-a u protivterorističkoj borbi.

Prema rečima komandanta Četvrte brigade brigadnog generala Zorana Lubure, reč je o pokaznoj dvostranoj taktičkoj vežbi nivoa čete, uz korišćenje opreme za simulaciju pogodaka „MILES“, a sadržaj vežbe je značajan i aktuelan zbog ekspanzije terorizma u regionu i u svetu, blizine migrantskih ruta, sadejstva jedinica Kopnene vojske na sprečavanju terorističkih aktivnosti i podrške civilnim vlastima na suprotstavljanju nevojnim izazovima, rizicima i pretnjama.

Na današnjem uvežbavanju, kojim je rukovodio načelnik štaba Četvrte brigade pukovnik Slađan Stamenković, uz savremeni integrisani sistem „MILES“, korišćeni su i bespilotna letelica „orbiter“, vojnopolicijska borbena vozila, minobacači, protivoklopni raketni sistemi „fagot“, kao i drugo naoružanje koje koriste pešadijske i specijalne jedinice.

U toku aktivnosti, general Diković i državni sekretar Nerić su sa saradnicima i članovima kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, obišli i Centar za simulacije na bazi „Jug“, u kome je izveden deo obuke učesnika vežbe „Morava 2016“.

I danas su nastavljene intenzivne aktivnosti komandi i jedinica Vojske Srbije na vežbi „Morava 2016“.

Na osnovnom komandom mestu Generalštaba Vojske Srbije večeras je boravio zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić. General Draganić je izrazio zadovoljstvo organizacijom rada na komandnom mestu i dao smernice za realizaciju aktivnosti u narednom periodu.

Pripadnici Četvrte brigade su osim izvođenja vežbe na poligonu „Borovac“ uvežbavali i izvođenje protivpobunjeničke operacije na privremenom poligonu „Pešter“. Sa taktičkim uvežbavanjima na poligonima i vežbalištima nastavile su i jedinice Prve i Treće brigade kopnene vojske, Specijalna brigada i Rečna flotila.

Jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO su rešavale zadatke u okviru združenog taktičkog uvežbavanja, a u Komadni za obuku je nastavljena obuka rezervnog sastava.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA