Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.05.2016.

Generalštab poseo osnovno i rezervno komandno mesto



Komandno-taktička vežba Morava 2016Generalštab Vojske Srbije je danas, u okviru komandno-taktičke vežbe „Morava 2016“, prešao sa mirnodopske lokacije u Beogradu na osnovno i rezervno komandno mesto, odakle će narednih dana realizovati sve zadatke.

U toku dana, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković je na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ obišao pripadnike Treće brigade kopnene vojske i 98. vazduhoplovne brigade koji učestvuju na vežbi, a potom i uži sastav komande 98. brigade na aerodromu „Lađevci“.

Avioni i helikopteri 98. vazduhoplovne brigade su dejstvima po ciljevima na zemlji pružali podršku ojačanom mehanizovanom bataljonu iz sastava Treće brigade kopnene vojske tokom izvođenja napadne operacije, dok su na severu zemlje avioni „mig-29“ i „mig-21“ realizovali lovačko-presretačka dejstva i izviđanje iz vazduha.

Komandno-taktička vežba Morava 2016Tenkovske i mehanizovane jedinice Prve brigade kopnene vojske izvode uvežbavanja u Bačkoj Topoli i Senti, a u Somboru su pešadijske jedinice ove brigade izvele taktičku vežbu s bojevim gađanjem.

Na maršu ka privremenom poligonu „Pešter“ nalaze se oklopne i mehanizovane jedinice Četvrte brigade kopnene vojske. Deo jedinica Četvrte brigade izvodi taktička uvežbavanja na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca sa pripadnicima Specijalne brigade.

Izviđanje objekata u borbenom rasporedu neprijatelja, borba u urbanoj sredini i oslobađanje talaca, deo je sadržaja koji izvode jedinice Specijalne brigade u Deliblatskoj peščari, na poligonu „Orešac“ i Jesenovanim vodama kod Niša, a jedinice Rečne flotile izvode obuku i pripreme za artiljerijska gađanja na poligonu „Titel“.

Komandno-taktička vežba Morava 2016Na automatizovanom tenkovskom strelištu „Orešac“ danas su iz tenkova T72 gađali rezervisti Banatske brigade, dok je u Somboru rezervni sastav Bačke brigade imao obuku na borbenim vozilima pešadije BVP M80A.

Objedinjenu sliku situacije u vazdušnom prostoru svim korisnicima obezbeđuje 126. brigada VOJIN, a protivvazduhoplovnu odbranu teritorije – 250. raketna brigada za PVD.

Helikopterske jedinice su nastavile sa letačkim aktivnostima i uvežbavanjem posada.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA