Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.05.2016.

Pokret, uvežbavanja i gađanja na vežbi „Morava 2016“



Vojna vezba Morava 2016U okviru komandno-taktičke vežbe „Morava 2016“, komande i jedinice Vojske Srbije danas izvode zadatke u pokretu, na stalnim i privremenim vežbalištima, poligonima i aerodromima, uz posedanje komandnih mesta van mirnodopskih lokacija.

Jedinice Kopnene vojske realizuju gađanja iz ličnog i kolektivnog naoružanja uz uvežbavanje taktičkih radnji i postupaka. Na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ kod Ćuprije, deo jedinica Treće brigade Kopnene vojske realizovao je i taktičke vežbe sa bojnim gađanjima.

Radi provere sposobnosti za realizaciju protivazduhoplovnih dejstava, komanda i jedinice 250. raketne brigade za PVD započele su pripremne aktivnosti, a deo jedinica brigade je izvršio posedanje vatrenih položaja van svojih mirnodopskih lokacija i preveo sredstva raketne tehnike u najviši stepen pripravnosti za dejstvo.

Vojna vezba Morava 2016Pripadnici 98. i 204. vazduhoplovne brigade su, radi stvaranja uslova za prebaziranje helikopterskih eskadrila, izvršili zaposedanje sportskih aerodroma „Divci“, „Trstenik“ i „Leskovac“.

U Prvom centru za obuku u Somboru i Komandi za razvoj Banatske brigade u Zrenjaninu započeo je prijem lica iz rezervnog sastava koja će narednih dana proći obuku i gađanja iz sredstava oklopnih jedinica. U Somboru je danas, posle više godina, angažovana i jedinica radne obaveze za pružanje pomoći u prihvatu lica iz rezervnog sastava. Rezervni sastav angažovan je i u nekim jedinicama Kopnene vojske.

Kako bi uslovi u kojima komande i jedinice izvršavaju zadatke bili što približniji ratnim, rukovodstvo vežbe preduzima niz mera koje vežbajućim jedinicama izvođenje zadataka čini znatno složenijim.