Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.05.2016.

Otvorena izložba „Vojska u vašem objektivu"



Otvorena izložba „Vojska u vašem objektivu"U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije danas je otvorena izložba „Vojska u vašem objektivu“, koja predstavlja postavku odabranih fotografija pristiglih na konkurs za izbor najbolje fotografije u 2015. godini, a koju je Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane sprovela krajem prošle godine na društvenoj mreži Fejsbuk.

Na taj način publika će biti u prilici da pogleda kako su ljubitelji fotografije videli Vojsku u svom objektivu, i kako su glasali, jer su među njima i tri fotografije s najvećim brojem glasova korisnika Fejsbuka.

Prisutnima su se obratili direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin i autor postavke fotoreporter Zoran Milovanović, a izložbu je otvorio načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane kapetan bojnog broda Petar Bošković.

On je istakao da je izložba „Vojska u vašem objektivu“ jedna od „najlepših mogućih potvrda“ dobre dvosmerne komunikacije na Otvorena izložba „Vojska u vašem objektivu"društvenim mrežama sistema odbrane.

- Počeli smo stidljivo i sramežljivo, a danas imamo više od 200.000 pratilaca na Fejsbuku. Treba imati u vidu da je njih 1.500 poslalo svoje fotografije, a Zoran Milovanović je one koje su ušle u uži izbor maestralno složio. Konkurs i izložba rezultat su dobre dvosmerne komunikacije posetilaca i naše ekipe u Upravi za odnose sa javnošću. Sigurno ćemo organizovati još sličnih akcija, ali to je za neku narednu izložbu, poručio je kapetan bojnog broda Bošković.

Prema rečima pukovnika Karapandžina, živimo u eri digitalnih medija, brzih poruka i globalne povezanosti, a trenuci života koje prikazujemo na društvenim mrežama kreiraju virtualnu sliku svakog od nas.

Otvorena izložba „Vojska u vašem objektivu"- Upravo je ovaj konkurs pokazao način na koji građani Srbije doživljavaju vojsku svoje zemlje. Prva tri mesta, prema broju sviđanja ili glasova, osvojile su fotografije na kojima su pripadnici Vojske Srbije sagledani s emocijama, nežnošću i okruženi voljenim osobama. To potvrđuje da se u našem narodu Vojska i dalje doživljava blisko i s poverenjem, rekao je pukovnik Karapandžin.

Autor postavke je naglasio da fotografija nastaje u određenom trenutku vremena i da kada taj trenutak prođe „ona ga čini trajnim“. Milovanović je zaključio i da Vojska Srbije tradicionalno ima dobar pristup prema fotografiji.

Zajedničko autorima pristiglih fotografija je da su u jednom trenutku nadahnuća u svom objektivu videli vojsku. Ljubitelje fotografije inspirisali su krišom uhvaćeni trenuci predaha na vežbi, zatim sredstva tehnike, mirovnjaci u misiji, zastave.

Izložbu, koja će trajati do 4. juna, organizovali su Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i Medija centar „Odbrana“.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA