Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.05.2016.

Počela komandno-taktička vežba „Morava 2016“Na osnovu naređenja predsednika Republike i odobrenja ministra odbrane, počela je velika komandno-taktička vežba snaga Vojske Srbije za reagovanje, pod nazivom „Morava 2016“.

Najvećom vežbom od nastanka Vojske Srbije rukovodi zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, a učestvuju različite jedinice od taktičkog do strategijsko-operativnog nivoa.

Vežbom će biti obuhvaćeni operativni kapaciteti kopnene i vazduhoplovne komponentne naše vojske, a u planu je da učestvuje i određeni broj lica iz rezervnog sastava i jedinice radne obaveze.

Tokom višednevnih vežbovnih aktivnosti na teritoriji, u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima proveravaće se sposobnosti snaga Vojske Srbije da planiraju i vode operacije odgovora na krizu u uslovima kakvi se mogu očekivati u stvarnoj situaciji.

Komande i jedinice će izvršavati zadatke iz prve i treće misije Vojske Srbije, tokom kojih će se na terenu susretati s nizom problema, koje će komandiri i komandanti morati da rešavaju kako bi postigli zadate ciljeve.

Izvođenjem vežbovnih aktivnosti u praksi će biti provereni organizacija, doktrinarna rešenja, načela upotrebe, taktike, tehnike i procedure komandi i jedinica Vojske Srbije.

General Draganić je vežbovnim aktivnostima danas rukovodio sa vežbovnog komandnog mesta Generalštaba u Jakovu, a vežbajuću komandu obišao je i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.